Избрани Новини

Днес почитаме Света Мария Магдалина

Тя е мироносица, следваща Христа до разпятието му и свидетелка на възкресението му

Света Мария Магдалина (на иврит: מרים המגדלית, на старогръцки: Μαρία ἡ Μαγδαληνή, на латински: Maria Magdalena), срещана и като Мария Магдалена, е християнска светица, новозаветен персонаж, предана последователка на Исус Христос, мироносица, следваща Христа до разпятието му и свидетелка на възкресението му.

В православната и католическата църкви почитането на Мария Магдалина има известни различия - православната я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса (Марк 16:9), която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия, докато

в католическата църква дълго време нейният образ легендарно, но неправилно се идентифицира с каещата се блудница Мария от сестрите Марта и Мария.

Естеството на връзката между Исус Христос и Мария Магдалина е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

Надали има друг художествен персонаж като Мария Магдалина в историята на изкуството, който да е бил толкова култов обект на вдъхновение и многобройно пресъздаване. Образът на Мария Магдалина преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.

В киното на 21 век Мария Магдалина е изиграна от Моника Белучи в популярния филм "Страстите Христови" на Мел Гибсън.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)