Избрани Новини

Арестуваха бившия шеф на ДАНС край Симитли

Арестът е по сигнал за незаконен лов

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. „Хоризонт“ научи, че заедно с него в полицията са отведени още трима души.

Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е собственикът на футболния отбор Витоша Бистрица.

При претърсването в автомобилите на групата са открити няколко ловни оръжия, голямо количество патрони, както и убито диво животно.

В края на май т.г. служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

На 26 май държавният глава подписа указа за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Прокуратурата в Благоевград е образувала досъдебно производство срещу четирима бракониери.

Сигналът за организиран незаконен лов с оръжия и два високопроходими автомобила е подаден от горски служители в района на граничното село, потвърди директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов:

„В два часа през нощта се обади директорът на горското стопанство, че има сигнал за незаконен лов и че органите на полицията са задържали извършителите. Има отстреляна дива свиня“.

Последвала незабавна акция на полицията в автомобилите са намерени  четири карабини и една ловна пушка, както и голямо количество патрони. 

В дивечовъдния участък на горско стопанство Симитли отстрелът на дива свиня  е разрешен в определени случаи, тъй като там има подписани договори за ловен туризъм с три фирми.

В случая обаче става дума за бракониерство, уточни инж. Дамянов, защото няма заявка за издаване на надлежно разрешително и документи.

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, президентът на ФК Витоша Бистрица и другите двама бракониери са задържани във Второ полицейско управление в Благоевград. Срещу тях е образувано досъдебно производство, като в момента се събират още доказателства за извършеното престъпление.

Очаква се официална информация по случая да даде районният прокурор  Борислав Ковачки.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)