Избрани Новини

Агенцията за хората с увреждания обяви конкурси за финансиране на проекти по две програми

Животът

18-07-2021, 15:03

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

МРРБ отложи с година Наредбата за достъпна среда

Областна администрация – Русе информира, че Агенцията за хората с увреждания (АХУ) обявява конкурси за финансиране на проекти по две програми. Едната дава възможност за изграждане на достъпна архитектурна среда, а другата цели създаване на условия за заетост на хората с трайни увреждания, насърчавайки и подпомагайки работодателите от обичайната работна среда. Крайният срок за кандидатстване по първата програма е 14 септември, а по тази, насочена към трудовата заетост е 17 август.

Приоритетите, касаещи изграждането на достъпна архитектурна среда, са най-вече фокусирани върху изграждането на рампи, пътеки за хора със зрителни увреждания, извършване на ремонти, осигуряващи адаптиране на входове-изходи на обекта, изграждане на външни преходи, изграждане на сигнализации за хора със зрителни и слухови увреждания, както и за приспособяване на  вътрешната среда. Отпусканите финансови средства по тези два компонента могат да бъдат съответно до 12 000 и 15 000 лева. Най-много до 50 000 лева ще бъдат насочени при евентуално изграждане на нови и преустройство на съществуващи повдигателни съоръжения като асансьори или лифтови платформи.

Колкото до втората програма, акцентът е поставен върху осигуряването на достъп до действащи или разкриване на нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст, приспособяване на съществуващи работни места за такива хора, а също и за оборудване на нови работни места, отчитайки характера на заболяването на съответния човек. По всеки един от тези приоритета ще се отпускат максимум 10 000 лева. До 1000 лева на лице ще се дават за квалификация и преквалификация, като ще трябва да се мине обучение за професионално или служебно развитие.

Повече информация може да прочетете на следния уеб адрес: https://www.ruse.bg/podrobna-informaciya-otnosno-obyavenite-konkursi-za-finansirane-na-proekti-ot-agenciyata-za-horata-s-uvrejdaniya.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов