Започват Горещниците

Най-горещите дни в годината - Горещниците, са на 15,16 и 17 юли

На 15 юли празнуват Юлита (от Юлия), Владимир и Владимира. По желание Юлиана и Юлиан могат да празнуват на 21 декември – мъченица Юлиания.
Марина означава “морска”. На 16 юли празнуват Марина и Марин.

На 15, 16 и 17 юли православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик, Юлита, Антиоген и Марина, загинали за християнската вяра. В житието на света Марина се споменава, че е била подложена на мъчения с огън.

От днес по българския народен календар започват юлските горещници. Те продължават 3 дни – 15, 16, 17 юли, имат езически произход и са свързани с култа към огъня.

Дните 15, 16 и 17 юли се наричат Чурлига, Пърлига и Марина Огнена.Те се отбелязват предимно в Северна и в Западна България, но ритуали се извършват и в някои югозападни райони. В Северна България дните са известни съответно като Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна - Люта, Чурута и Опалена Мария. Седмицата, в която се падат тези дати, се нарича Запалена или Опалена неделя. През горещниците човек трябва да се пази от парещите лъчи на слънцето и да се моли за неговото милосърдие към хората, пише news.bg.

Преди години, когато хората зависели още по-силно от природата и нейните капризи, те вярвали, че отбелязването на горещниците предпазва дома и нивата им от пожари и градушки.

Най-строго се спазвали първият и третият ден. През тези дни не трябва да се ходи на нива и да се жъне, вършее, коси и копае. Не се меси и пече хляб - за опазване на труда от огнени стихии и градушки. Според поверието не бива да се пали огън и да се изнася вън от жилището.

На третия ден чрез специален обред се пали един общ нов огън, от който всеки подновява огъня в своя дом. Горещниците се почитат най-много от ковачи, хлебари, калайджии, които работят с огън.

През трите поредни дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март следващата година.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"