Избрани Новини

Днес почитаме паметта на Света Вероника

Имен ден празнуват Вероника, Вероник, Вера, Верка

Павославната църква днес почита паметта на Света Вероника.
На латински името Вероника звучи като Береника или Беренике.
Имен ден празнуват Вероника, Вероник, Вера, Верка.
Заради запечатания образ на Иисус Христос приемат Света Вероника за покровител на фотографията и фотографите. Благодарение на фотографията ние добиваме нагледна представа за хора, събития и заобикалящата ни среда. Особено интересни са старите фотографии, които разкриват пред нас един непознат, но интересен свят.
На 12 юли почитаме паметта на още двама смели християни - Свети Прокъл и Свети Иларий. Свети Прокъл бил осъден на смърт, защото отказал да се поклони на езическите богове. Присъдата била смърт чрез пронизване с лък и стрела. Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник започнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили Свети Иларий и го хвърлили в тъмницата. През това време войниците обсипали тялото на праведния Свети Прокъл с множество стрели. Той агонизирал и накрая издъхнал в страшни нечовешки мъки. Добри християни прибрали и погребали неговото тяло. След 3 дни на смърт бил осъден и младият Свети Иларий. Той бил посечен с меч. Неговото тяло също било погребано близо до това на неговия чичо Свети Прокъл.
На 12 юли почитаме и паметта на новоканонизирания монах Свети Паисий Светогорец. Той придобил пророческа дарба като монах на Света гора, Атон. След 40-дневен строг пост Пресвета Богородица се явила на монаха и му оставила хляб и грозде. Когато монасите го намерили, той бил на ръба на силите си, но в очите му имало радостен пламък. Игуменът на манастира опитал хляба и гроздето. Той бил категоричен, че на Земята такива божествени вкусове не съществуват. Свети Паисий Светогорец продължава да помага на вярващите от Рая.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)