Избрани Новини

Проф. Николай Габровски: Няма как да избягаме от нова вълна на коронавируса през зимата

Според него единствената защита е ваксинацията, но са малко хората, които се имунизират

"Няма как да избягаме от нова вълна на коронавируса през зимата. Това коментира пред БТВ зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Според него единствената защита е ваксинацията, но са малко хората, които се имунизират.

"Отдавам това на лятото и настроя да се почива, но и на още нещо - сниженото доверие в здравеопазването заради скандалите, свързани с болници в последните седмици. Освен това проверката, която тече в "Пирогов" също може да е причина за снижено доверие, обясни Габровски.

Едва 15% у нас са получили две дози от ваксината срещу коронавируса.

Той коментира и плана при евентуална COVID вълна през есента, като видя в него добри идеи, но невъзможни за реализация."Има добър фундамент, който стъпва на броя заболели в зависимост от цвета на зоната и мерките. До колко реално реализацията ще се случи, кой може да ходи и не ходи на училище, ще срещне съпротива в неправителствени организации и някои групи хора. Т.е. може да сме свидетели на мерки, които са разумни и полезни, но не срещата разбиране", каза Габровски.

Според него има и доза несправедливост спрямо някои болници и особено "Пирогов".

"Например в най-тежката ситуация има предвидени 200 легла в "Пирогов", докато болница със сходна структура трябва да отделят 90, 70 или 50, или въобще да няма COVID легла, несправедливо е", смята зам.-директорът на "Пирогов".

В лечебното заведение има за момента около 40 болни от коронавирус, като 10 са в интензивно отделение. Габровски обясни, че има две секции в "Пирогов" - подвижна и стацонарна, а подадените от пациенти заявления за гласуване днес са 44.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)