Избрани Новини

Здравните власти: При нова ковид вълна в детските градини ще ходят само деца на ваксинирани родители

Животът

08-07-2021, 12:31

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

"При евентуална тежка вълна на COVID-19 детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители и при положение, че персоналът също е имунизиран срещу COVID-19". Това съобщиха здравните власти при представянето на план за действие при нова вълна на коронавируса.

"Ще представим Национален план за справяне с COVID-19 при следваща вълна. Такъв план се прави за първи път. По наше мнение такъв план трябваше да има още миналата година. Ако имаше, броят на жертвите би бил по-малък", каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Планът за реакция е необходим, „за да не се стига до отвратителните гледки, които наблюдавахме – умиращи хора по улиците и обикалящи по цял ден линейки, чудещи се къде да оставят болен“, аргументира се д-р Кацаров.
По думите му експертите не могат да изключат следваща вълна, затова "страната и гражданите трябва да бъдат подготвени".
Д-р Кацаров заяви, че са изготвили една обща финансова сметка колко би струвало на държавата при най-лошия сценарий. "При най-песимистичния сценарий разходите за справяне с COVID-19 ще достигнат 500-600 млн. лв.", допълни той.
Регламентира се план за действие при евентуалното влизане на България в рисковите зони. Ясно ще е разписано кога какво се затваря, а при най-лошия вариант, ще бъде предвидено затваряне на всичко, без магазините за стоки от първа необходимост. 
"В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ, както и за лекарствения прием. При евентуална нова вълна те ще бъдат изпратени до всички министерства и институции", заяви Кацаров.

Той поясни, че зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост и на база на тези зони, са определили и ограничения за събирания на много хора - кръщенета, сватби и т.н.

Първата (зелена) зона – под 100 на 100 000 души

Втора (оранжева) зона – от 100 до 200 на 100 00

Трета (червена) зона – до 500 на 100 000

Четвърта (тъмно червена) – над 500 на 100 000.


"Използваме това, че страната ни се намира в зелена зона и смятаме, че е изключително важна превенцията и работата на инспекторите от Надзора на заразни болести при Националната здравна инспекция. В момента се правят изключително подробни, навременни епидемиологични проучвания с цел ограничаване на инфекцията в определени огнища и непозволяване на разпространяването ѝ", заяви зам. министърът д-р Александър Златанов.

По думите му се правят и постоянни анализи за наличните предпазни материали.

"По отношение на тестовете – разполагаме с над 200 000 теста, които се разпределят към лечебните заведения", допълни д-р Златанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)