Туристи от цялата страна изкачиха първенеца на Осоговската планина връх Руен

Той е на пето място по височина сред планинските върхове в България

На 4.07. туристи от цялата страна се запътиха да изкачат първенеца на Осоговската планина - връх Руен. Връх Руен (2251 м) е най-високият връх в Осоговската планина. Нарежда се на пето място по височина сред планинските върхове в България. При ясно време от връх Руен се открива красива панорама. Малко са върховете, от които можеш да видиш толкова много планини - Малашевска, Влахина, Огражден, Беласица, Рила, Пирин, Верила, Конявска, Голо бърдо, Плана, Люлин, Лисец, Чуденска и др. На северозапад туристите, изкачили върха, могат да видят Шар планина и планини в Южна Сърбия.
Събитието е традиционно и всяка година туристи от Кюстендил и Крива Паланка /Република Северна Македония/ организират изкачването до върха. Разказва Силвия Михова – секретар на ТД ”Осогово” - Кюстендил:
"Преди това доброволци от дружеството усилено работеха в планината. Те почистиха района на Осоговската планина. Поставени бяха три информационни табла с карта, маршрути и информация с гледки и снимки от района. Таблата са поставени на изходните точки за връх Руен /първенеца на планината Осогово/ - при хижа „Осогово“, при комплекс „Три буки“ и хотел „Руен“.
Тази инициатива се извърши съвместно със съдействието и помощта на Община Кюстендил.
Поставени бяха табелки и светлоотразителни марки в отразените маршрути по картата.
Всички гости на планината останаха приятно изненадани от новите придобивки.
„Всичко по пътя беше разчистено и добре маркирано за бъдещи туристи и природолюбители. Тръгнахме си с надежда и отправяме призив всеки един от нас, че ще отдаде частица от себе си за чистотата, защото практическите действия за опазване на природата чиста са свързани със баланса в нея“ – споделиха туристите.
Ние не спираме дотук, желанието ни е всички маршрути в нашата любима планина да станат приятно за туризъм място.
Тя, природата, е като храм – пазете я, обичайте я и често се връщайте при нея", сподели Силвия Михова – секретар на ТД ”Осогово” - Кюстендил.


Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"