Експерт от БАН: "Делта" вариантът на коронавируса е в разгара си

"„Делта“ вариантът на коронавируса по дефиницията на СЗО в момента е в разгар, тъй като измества успешно всички останали. На практика от световните бази данни на секвениране този вариант е в апогей в световен мащаб, като кривата на затихване се очаква до два – три месеца“, обясни проф. Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология при БАН пред БТВ.

"Данните от други страни, в които се следи как протича ваксинирането, показват, че над 70% от двойно ваксинираните са защитени“, посочи проф. Хайрабедян. Според него има възможност да се превентира. „Вирусът вече е унас, това че са изолирани и доказани 7 човека, не означава, че са толкова. Има го в съседните страни, миграцията на хора е такава, че рано или късно ще дойде“, добави той.

Според него хората, които са податливи на заболяване, особено групите, които са застрашени – възрастни, с допълнителни хронични заболявания и не са ваксинирани, те ще бъдат засегнати. Според него слабият интерес към ваксините се дължи на арогантсността на 21 век. "Хората са свикнали технологиите да бъдат даденост, всичко да се случва веднага“, отбеляза проф. Сорен Хайрабедян.

"РНК ваксините са нов тип терапия изобщо и за една година бяха направени ваксини, които са с много висока ефективност. Свикнали сме всичко да ни се дава и когато го получаваме много лесно, започваме да се чудим“, смята експертът.

"Имаше и силна пропаганда срещу ваксинирането. Като цяло хората смятат, че ваксините са нещо вредно, въпреки че са премахнати заболявания, които са били много тежки“, отбеляза той.

Според него с вирус от този тип не е добре да получавате имунитет по естествен път, тъй като той уврежда доста организма. „COVID-19 ye стане настинка, но няма да е след 5-6 години“, смята проф. Сорен Хайрабедян.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия