Избрани Новини

Читалище "Братство 1869” - Кюстендил празнува 152 години

От 18:30 ч. на откритата сцена ще има концерт на Вокална формация "Неразделни”

На 1 юли 2021 г. читалище „Братство 1869” - Кюстендил ще отпразнува своята 152 годишнина. В тази връзка от 18:30 ч. на откритата сцена пред читалището ще се проведе концерт на Вокална формация „Неразделни” с худ.ръководител Веселка Петрова.
Музикалното събитие е част от инициативата „Музикален четвъртък”, която читалището стартира през месеците юли и август. Всеки четвъртък на сцената пред читалището ще се изявяват музиканти, певци и танцьори от многобройните школи към читалището, както и гост-изпълнители.
На 1 юли в далечната 1869 г. родолюбиви наши съграждани прозорливо решават, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора. Така пламва огъня на знанието за основаването на читалище „Братство”. Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав впечатляващ девиз „Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна”. Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще поддържа оптимизма и пази нашата индентичност на българи в бъдещето ни семейство на европейските народи. Читалище „Братство” е най-старата културна институция в кюстендилския регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей и др. в областния град. Известна е голямата роля на читалището за културно-просветното развитие на региона ни през Възраждането. Още в началото то се е изградило като масова народна организация на самодеен принцип.
През годините читалище „Братство” се утвърждава като важен център за културна дейност на територията на Югозападна България. Днес в читалището творят творчески групи и индивидуални изпълнители – деца, младежи и възрастни, провеждат се фестивали и конкурси като Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов", Международен фолклорен конкурс "Пауталия", Международен фестивал на шлагерната и старата градска песен "Пей сърце", Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов", Международна камерна музикална академия и Международен коледен хоров фестивал. Много са наградите и отличията, спечелени от индивидуалните изпълнители и творческите колективи от участието им в местни, регионални, национални и международни конкурси и фестивали.
Празничната програма по отбелязването на годишнината от създаването на читалището ще продължи на 2 юли, когато стартира и петнадесетото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)