Избрани Новини

Доц. Ангел Кунчев: "Делта" вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ до края на лятото

"Ако искаме да бъдем максимално подготвени, трябва да имаме максимален имунитет“, подчерта Ангел Кунчев.

Появата на такива положителни проби на делта вариантът на COVID-19 в България е част от общия процес на развитие на епидемията в Европа, с все по-голямо доминиране и увеличаване на случаите от този вариант. Този процес ще продължи. Честно казано, за мен много по-притеснително би било да не установяваме такива проби, защото България няма как да бъде изолирано звено. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Днес стана ясно, че в страната ни са установени седем случая на делта вариант на SARS-CoV-2 и един на бета вариант. Това, че тези случаи са хванати, не означава, че ги няма и на други места в страната, каза доц. Кунчев.

"Нещата са ясни - новият вариант, който ще предизвиква заболеваемост от коронавируса, е "Делта" вариантът, до появата на нов", каза той и уточни, че този вариант засяга по-ниска възрастова група - от 30 до 50 години. Няма особена разлика в тежестта на протичане с другите варианти. "60% обаче е по-заразен, което го прави бърз в разпространението. Но за сметка на това имаме доста по-подготвена здравна система", каза Кунчев.

Според него делта вариантът ще остане доминиращ в Европа до края на лятото. До септември и у нас ще има доминация на този вариант.

"Ключовото е, че ако искаме да бъдем максимално подготвени за среща с индийския вариант, трябва да имаме максимално високо имунизационно покритие. Това ще предотврати вълната", категоричен е доц. Кунчев.

"Ваксините в този си вид предпазват от тежко протичане и смърт. Очевидно ще има и случаи на заразени имунизирани, особено по-стари имунизирани, но ще го карат по по-лек начин", допълни той и отбеляза, че ако прилагаме мерките, които досега са познати, те ще бъдат ефективни и за индийския вариант.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)