Избрани Новини

ЮЗУ възпитаничка издаде книга-албум "Непознатият Георг Волц" (снимки)

Биляна Карастоянова е един от кураторите на изложбата

Възпитаничка на ЮЗУ „Неофит Рилски“ е един от кураторите на изложбата „Непознатият фотограф Георг Волц“ и автор на едноименната фотокнига????
Биляна Карастоянова, завършила специалност „Филмово и телевизионно операторство“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, е един от кураторите на изложбата „Непознатият фотограф Георг Волц“ и специалистът, обработил дигитално огромния архив от фотографските плаки и снимки на невероятния фотограф.
Снимките са представени и в едноименна фотокнига, чийто автор е Биляна Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.
Книгата-албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ събира в себе си голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход.
След дългогодишна работа по дигитализацията на запазения архив на фотографа могат да бъдат видени непоказвани досега фотографии.
Заснетото от Георг Волц фотографско наследство има висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Третото българско царство.
Настоящата книга-албум е един всеобхватен опит да се направи монографичен портрет на тази колоритна личност. Георг Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Той е автор на много от популярните студийни портрети и непринудени фотографии на царското семейство.
Георг Волц фотографира едни от най-значителните кадри от бойните действия през Балканската война. Запазеният семеен архив на фотографа включва репортажни кадри от важни събития като обявяването на Независимостта на България, посещението на великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на храм-паметника Св. Александър Невски и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.
Волц заснема възхитителни панорамни фотографии на България, направени от аероплан, което го превръща в един от пионерите в тази област.
Благодарение на неговите безценни кадри от София и цяла България, съвременният човек може да придобие ясна представа за тогавашния бит и живот на хората.
Фотографът Георг Волц остава на поколенията след него множество безценни кадри, някои от тях добре познати, като например снимката на кръга „Мисъл“, а други от тях непознати до излизането на тази книга албум.
Книгата е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа и радетел на френско-българската дружба и сътрудничество. По-голяма част от фотографиите, част от книгата-албум са предоставени от внука на Георг Волц инж.Иван Терзиев.
В книгата са включени над 900 подробно описани фотографии, биография и родословно дърво на фотографа. А уводните думи са написани от доц.Георги Лозанов и д-р Андрей Захариев.
Книгата е с твърди корици, луксозно издание, състои се от 328 страници. Тя е разделена на следните глави: Спомени от фронта на Балканската война, Стара София, Окръг София, Пейзажи от България, Личности, портрети, Събития, Царят и неговото семейство.
Изданието на книгата-албум е двуезично на български и английски език.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)