Избрани Новини

Едва 4 % избирателна активност към 10 часа на кметските избори в Благоевград

Вотът е генерална репетиция преди парламентарния вот заради изцяло машинното гласуване

Изключително ниска е избирателната активност в Благоевград, съобщиха от Общинската избирателна комисия. До 10 часа правото си на вот са упражнили едва 3,38 % - около 2000 души от близо 66 хил. имащи право на глас.

На редовните местни избори през 2019 г., на първия тур активността към 10 ч бе 7,2%, а на втория тур - 5%.

Една от причините вероятно е задължителното гласуване с машина в секциите с над 300 избиратели. Много от възрастните хора се притесняват да ги използват, отбелязва „24 часа“.

„140 секции отвориха нормално, изборният ден започна в 7.00 часа. 174 са машините, които също работят нормално", отбеляза председателят на ОИК-Благоевград Мартин Бусаров на първата за деня пресконференция.

Йордан Симонски – зам.председател, обобщи, че активността в сравнение с тази през 2019 е 50 на сто по-ниска.

Към момента и през вчерашния ден за размисъл няма подадени жалби и сигнали.

Единствено изборният ден е започнал с неявяването на членове на СИК от ПП „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън“, които са се успали, но са били подменени и не е имало проблем със старта на гласуването в дадените секции.

В 120 секции  се гласува само с машини, като в 54 секции има по две устройства. В други 20 секции, които са с по-малко от 300 избиратели се гласува с хартиени бюлетини.

Седем са кандидатите за кмет в Благоевград, сред които три жени.

До изборите в Благоевград се стигна след решението на Върховния административен съд, че последният кмет Румен Томов е нарушил закона, като не е заличил една от фирмите си. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов