Избрани Новини

Илиян Юручки - стожер на националния колорит във фолклорната музика

Излезе статия за творчеството му в списание "Музикални хоризонти"

Списанието за музика и танц "Музикални хоризонти" публикува обширна статия от Светла Калудова-Станилова за маестро Илиян Юручки, секретар на НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград. Тя е озаглавена "Фолклорът - вдъхновение за един творец" и е по повод 25-годишния творчески път на композитора и диригента Илиян Юручки.

Статията ни среща със семейната му среда и интереса му към българските традиции и песенен фолклор, разказва за участието му като солист като ученик в Ансамбъла за народни песни и танци "Яне Сандански при читалището в Кресна, за първите му опити за хармонизиране на народни песни още в 12-ти клас, докато учи народно пеене в НУФИ "Филип Кутев" в Котел, за следването му в ЮЗУ "Н.Рилски" и сетне в АМТИИ - Пловдив.

Като студент прави обработки на народни песни, а през 1999 г. издава първия си сборник "Песни за народен хор" с 12 творби.

Като секретар на благоевградското читалище създава вокален ансамбъл "Езерец", а през 2013 издава нов сборник с още 11 обработки.

Илиян Юручки и ръководеният от него ансамбъл са носители на много награди. Юручки е удостоен с две награди от националния конкурс "Нова българска музика в 7/8" в Чепеларе.

За него авторката пише: Песните за народен хор на Илиян Юручки показват отстояване на традиционните ценности,  съхраняване на националния колорит във фолклорната музика. Те представляват източник на естетическа наслада и са повод за национално самочувствие."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов