Избрани Новини

8 ползи за организма от хапването на череши

Сокът от череши е идеален, ако имате проблеми със съня

Черешовото време е любимо на мнозина. Независимо дали имате възможност да си наберете направо от дървото или си купувате от магазина, със сигурност купата с череши присъства на масата ви в този период. Добрата новина е, че освен вкусни и сладки, малките червени плодове са и много полезни. Ето какви са плюсовете за организма ви от хапването им:
Черешите са полезни за сърцето. Антоцианините в тях намаляват риска от високи нива на лошия холестерол и високото кръвно налягане.
Черешите са плодът с най-голямо количество антиоксиданти. Антиоксидантите са важни за борбата със свободните радикали. Следователно яденето на череши ще ви направи по-млади.
Черешите помагат при артрит и подагра. Причина за болката при тези заболявания обикновено е високо съдържание на пикочна киселина в тялото. Черешите намаляват нивото ѝ и предотвратяват възпалението, болката и отоците.
Черешите са добър инструмент в борбата с излишните килограми. Те подобряват обмяната на веществата. В една череша има само 4 калории.
Тези плодове са подходящи за хората с диабет. Те имат нисък гликемичен индекс – 22, което го прави идеални за диабетици.
Черешите са супер храна за плосък корем. Смята се, че редовната консумация на череши предотвратява натрупването на мазнини в коремната област.
Черешите намаляват риска от рак на дебелото черво. Заради богатото наличие на антиоксиданти и фитохимикали, черешите имат свойството да намаляват риска от рак на дебелото черво. Те потискат оксидативните процеси в червата при обработка на храната и ускоряват нейното извеждане от организма.
Сокът от череши е идеален, ако имате проблеми със съня. За да се справите с безсънието, пийте чаша сок от череши половин час след ставане и половин час преди ставане. Черешите са добър източник на мелатонин, чийто недостиг се свързва с проблемите със съня.

/Източник: в."Български новини/Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)