Избрани Новини

Православната църква чества рождението на Йоан Кръстител

Именници днес са Йоан, Йоана, Янко, Яни, Яна, Янаки, Яне, Янина, Янка, Янкул, Янчо, Янчул, Енчо, Еньо

Православната църква чества на 24 юни рождението на Йоан Кръстител. Според вярването, неговото рождение е подсказано „свише“ — родителите му, Захарий (юдейски свещеник) и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще добият син. Ражда се няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на р. Йордан. Той дал свето кръщение на Исус Христос. Пак той предсказал пришествието на месията. За първото деяние е наречен Кръстител. За второто му викат Предтеча.

Преданието за главата на Йоан Предтеча
Веднъж юдевският цар Ирод Антипа се опитал да съблазни жената на своя брат - Иродиада. Йоан Кръстител станал свидетел на случващото се и се обърнал към него с думите: „Ти не трябва да я имаш!"

За тази дързост Ирод заповядал да му отсекат главата. След екзекуцията Иродиада наредилa тя да бъде погребана отделно от тялото, защото се страхувала от възкресение на Предтечата. Заровили главата на тайно място дълбоко в земята. Придворната Йоана обаче я откопала и я отнесла в Йерусалим, където я погребала в Елеонската гора.

По-късно богат християнин се замонашил под името Инокентий и се уединил в същата гора. Искал да изгради килия и започнал да копае. Намерил съд, в който лежала глава на Йоан Кръстител.

По Божия промисъл чудотворната глава се предавала от ръка на ръка като вършела чудеса. Най-сетне по времето на патриарх Игнатий била пренесена в Константинопол.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)