Избрани Новини

Катя Кирянова с песни и стихове зарадва своите приятели в Благоевград (снимки)

Нейни стихове и песни по текстовете й звучаха тази вечер в читалището

В истински поетичен и песенен празник се превърна днешната среща с поетесата с голямо сърце Катя Кирянова в Благоевград. "С Катя винаги е празник", ми каза Снежана Захариева, историк и музеен работник. С пълен автобус пристигнаха писатели и поети от литературния клуб в Сандански, дойдоха и група литератори от Петрич, да не споменаваме и почитателите на голямата Катя Кирянова от Благоевград.

Домакин на събитието беше НЧ "Н.Вапцаров 1886". Читалищният секретар Илиян Юручки и председателят на Литературен клуб "Огнище" Спасимир Тренчев я поздравиха с "Добре дошла" и й връчиха поздравителен адрес от името на читалищния председател Васил Новоселски. Поздравителен адрес Катя получи също от кмета на община Благоевград, както и от кмета на Сандански Атанас Стоянов, който със сърдечни думи й поднесе санданската поетеса Мария Маринова. Имаше още много цветя, поздрави и пожелания. И музикален поздрав от любимите й певци Васко Лазаров, Христина Маркова, Георги Гоцев, Павлина Теова. Христина Маркова в момента записва песента "В такава нощ" по текст на Катя Кирянова, музиката е на Христина, Васко Лазаров изпя откъс от песен по текст на Катя и с негова музика, с която през август отиват на "Пирин фолк" в Сандански. Георги Гоцев припомни, че песните по текстове на Катя, които пее, са винаги №1 в националния радиоефир. Санданската група също се включи с музикален поздрав.

Водещ на събитието беше писателката Евгения Йорданова, която с присъщото й чувство за хумор и с бойко настроение дирижираше случващото се в залата. Доц.Златко Павлов, актьорът Петър Кьосев, журналистката Антоанета Гулева и читалищният работник Галя Иванова прочетоха подбрани стихове от новите й поетични книги, а сетне й самата  Катя прочете откъс от новия й сборник с разкази.

Шумно, весело, приказно. Като на празник с добри приятели! Среща, която те зарежда с позитивни мисли и добро настроение. И с вяра в добротата, защото поетесата Весела Чобанова от Сандански ни припомни нейната всеобхватна благотворителна дейност, насочена най-вече към децата, за които Катя Крянова неуморно реди стихове.

Срещата приключи с прегръдки, пожелания за нови срещи, книги с автографи и думите, които всеки дошъл повтаряше: "Ще те чакаме пак" Добре си ни дошла винаги!"

Да припомним, че днес петричката поетеса Катя Кирянова представи във фоайето на НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград новите си книги с поезия и проза. Това са книгите с поезия - "Незабрава", "Ангелите не умират", "Разделя ни една луна" и "В оковите на любовта", с проза - "Тайните на Ева" - новели и разкази. 

Поетесата Катя Кирянова е родена на 29 октомври 1947 година в Петрич. Завършва детска педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Омъжва се в Марикостиново, където работи като учителка и директор на детска градина. През последните 10 години преди пенсионирането е директор на училище „Европа“ в Петрич.

Автор е на около 50 книги, от които 21 за деца, както и на текстове за над 300 песни. Кирянова е един от създателите на фестивала „Пирин фолк“ в град Сандански. Над 90 нейни песни са участвали в конкурсните програми на фестивала, печелили са награди и са се превръщали в хитове. Над 300 нейни песни се пеят от български и македонски певци. Има много награди от национални и международни литературни и песенни конкурси.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов