Избрани Новини

Нов размер ще има социалната пенсия за старост от 1 юли

С 5% от 1 юли се увеличават всички пенсии, отпуснати до края на миналата година

Новият размер на социалната пенсия за старост, считано от първи юли тази година, ще определи служебното правителство на днешното си заседание. Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност. 

Сега социалната пенсия за старост е в размер 141,63 лева, а от 1 юли ще бъде 148,71 лева. Промяната ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя от социалната за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, а именно добавката за чужда помощ и тази за ветераните от войните. 

Общо увеличение ще получат 128 хиляди пенсионери. Необходимите средства са по 640 милиона месечно и са планирани и заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)