Избрани Новини

Лекарите баща и син Димитрови заедно се борят срещу Ковид 19

Двамата са координатори на Експертния консултативен съвет за коронавирус към МЗ

Началникът на хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров и неговият син д-р Георги Димитров са определени за координатори на Експертния консултативен съвет към здравното министерство, който ще отговаря за унифицирания протокол за диагностика и лечение на Ковид-19.
Отдадени на медицината, д-р Димитър Димитров и неговият син д-р Георги Димитров преминават през тежките изпитания на професията в условия на тежка пандемия, борят се на първа линия за всеки човешки живот, но и систематизират, проучват есенцията на всички протоколи на западните страни, прилагат стъпка по стъпка профилактика, диагностика и лечение на коварния вирус.
България е сред държавите с най-висока смъртност от COVID-19. И тъй като в страната ни липсваше единен унифициран протокол за диагностика и лечение на болестта COVID-19, д-р Георги Димитров, инфекционистът д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров решиха да съберат и обединят всички знания, базирани на доказателства, наред с протоколите на държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 (Израел, САЩ, Англия и Германия) и да ги систематизират в един чисто практически интерактивен справочник на български език.
Д-р Димитър Димитров е началник на Хирургично отделение в МБАЛ - Благоевград, български и израелски лекар, член на Израелското хирургично дружество, завършил пълен курс на специализация там, лекувал болни в над 35 терористични акта, притежава американски сертификат за напреднало животоподдържащо лечение на травматично болни.
Синът му, д-р Георги Димитров, е сред деветимата, завършили с пълен отличен Медицинския университет и получил „Златен Хипократ“. Завършва средното си образование в Израел, бакалавърска степен по генетика в Англия, магистърска степен по молекулярна онкология и ракова биология в Лондон.
„Експертният консултативен съвет ще следи за прилагането, разширяването и надграждането на унифицирания интерактивен справочник за диагностика и лечение на Ковид-19”, обясни д-р Димитър Димитров. След новината, че индийският щам на Ковид-19 е засечен в България, той прогнозира, че през есента може да очакваме нова вълна от заразени.
Лекарите алармират, че за да не се напълнят отново болниците, най-добрият щит са ваксините, които в момента са достатъчно като количество и по вид, и желаещите могат да правят избор с коя да се имунизират.
Въпреки проактивната кампания на РЗИ имунизационният процес е в застой, за разлика от ваксинирането на граждани на Северна Македония, което стартира преди месец на ГКПП – Златарево и ГКПП – Станке Лисичково.
От 17 май поставените ваксини са над 2600, като средно на ден на двата пункта се ваксинират между 130-150 човека.
Източници и снимка: в.Струма", btv


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)