Избрани Новини

Проучване на "Сова Харис": ГЕРБ - 22.4%, ИТН - 21.7%, БСП - 18.7%

Според проучването в 46-ото Народно събрание биха влезли 7 партии и коалиции

В 46-ото Народно събрание биха влезли 7 партии и коалиции, като нагласите на избирателите към момента отреждат водеща позиция на ГЕРБ с 22.4 на сто доверие. След това се нареждат от ИТН с 21.7 на сто. На трето място е БСП с 18.7% подкрепа, следват ДПС с 11.4%, Демократична България с 11.1%, Изправи се! Мутри вън! с 5.4%, Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ с 4.9%.

Това сочат данните от представително за пълнолетното население на страната проучване на "Сова Харис" проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1 000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на DIR.BG.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че ще го направят.

Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори - около 3 300 000 души.

Допълнителна информация получаваме от отговорите на въпроса дали гласоподавателите възнамеряват да повторят избора си от предишното гласуване. 65 % заявяват, че ще го направят. Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5%; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3 на сто.

Резултатите от изследването показват, че засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов