Избрани Новини

Банско ще се поклони пред живота и делото на великия си син Паисий

В църквата "Света Троица” днес ще се извърши вечерно богослужение

На 19 юни Българската православна църква почита Преподобни Паисий Хилендарски. По този повод и във връзка с 299 години от рождението на Паисий Хилендарски и 259 години от написване на „История славянобългарска“, Банско ще се поклони пред живота и делото на великия си син.
В църквата „Света Троица” ще бъде извършено вечерно богослужение на 18 юни от 16 часа, а в Деня на св.Паисий Хилендарски от 8 часа ще има Божествена Света литургия.
Под звъна на празнични камбани, жители и гости на Банско ще могат да направят своя принос в единствения по рода си общобългарски препис на История славянобългарска. Това ще бъде възможно във времето от 15 до 18 часа в петък пред паметника на Паисий Хилендарски на площад „Възраждане”, където ще бъдат поставени копия на масата и стола от хилендарската килия на светогорския монах.
Тържествената програма по случай Деня на почит към делото на преподобни Паисий Хилендарски и полагане на венци и цветя е с начало 17 часа на 18 юни.
На 19 юни, Денят на преподобни Свети Паисий Хилендарски, входът в едноименния Духовно-исторически център ще бъде свободен.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)