Избрани Новини

Полицията с препоръки за безопасност към мотористите преди летния сезон

Животът

13-06-2021, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Скоростта

Известно е, че управлението и возенето на мотоциклет или мотопед са несравнимо  по-рискови от това на автомобили. Водачите и пътниците не са защитени и всяко падане или удар в друг автомобил или крайпътно препятствие води до изключително тежки последици, дори когато скоростта не е голяма.

Не се поддавайте на изкушенията на адреналина от високите скорости. По-добре се движете със скоростта на автомобилния поток, на по-голяма дистанция, която ви осигурява място и време за реагиране при непредвидена ситуация.

Не се състезавайте с другите и не се поддавайте на „покани” от ваши колеги на пътя за надбягване. Това би довело до екстремен риск от произшествие.

Най-опасни за пътни злополуки са улиците в населените места. Застраховайте се с намалена скорост - в рамките на разрешената, а на конфликтни места - и по-малка. Опасностите в селищата са на всяка крачка: внезапно втурващи се  на улицата играещи деца; майки с колички; невнимателен или неправоспособен водач, който в последния момент ще ви затвори пътя, отнемайки предимство; нарушител, който навлиза в кръстовището при червен сигнал на светофара;  шофьор, който не  наблюдава огледалата за обратно виждане и започва завой наляво или в обратна посока, без да е забелязал приближаващия отзад мотоциклетист /мотопедист/; внезапно появило се  дете - на велосипед, ролкови кънки, скейтборд, куче и много други  опасности. При висока скорост не можете да реагирате  и да предотвратите удар и падане.

Помнете, че пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващия мотоциклет /мотопед/ , времето, за което би пристигнал до конфликтната точка, и възможностите на мотоциклетиста да маневрира или спре! Това е още една причина да сте много предпазливи и да намалявате значително скоростта  при забелязване на такива участници в движението, които могат внезапно да излязат на платното. 

Движете се с такава скорост, която  да  ви осигури спокойно, сигурно управление, което не налага рязко използване на спирачките.

По тъмно намалете значително скоростта, тъй като пред вас може да има несигнализирана каруца, трактор, велосипедист без светлоотразители и без светлоотразителна жилетка /което е задължение по Закона за движението по пътищата/, пешеходец без светлоотразителни елементи, в тъмни дрехи. При насрещни фарове, които заслепяват,  вероятността от блъскане  на такива трудно забележими участници в движението е многократно по-голяма. Ще пострадат те и Вие.

 Изпреварването

Опитите за изпреварване в участъци, където това е забранено с непрекъсната линия и пътни знаци, при интензивно насрещно движение, са опасни. Много мотоциклетисти нарушават правилата и преминават на минимална странична дистанция от изпреварваните от тях автомобили, като се стремят да не излизат от своята лента. Има опасност от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както и за падане при съприкосновение с изпреварвания  или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.

Започналото изпреварване на гладка настилка  с увеличена скорост може да завърши зле при попадане на мотоциклетиста внезапно на неравна настилка. Започвайте маневрата само ако сте сигурни, че участъкът пред вас е без опасни неравности.

След зимата по много пътища от валежите има изнесен пясък, кал, малки камъчета на платното. В краищата на платното са се образували ивици пясък от разпръснатия  против заледяванията. Стремете се гумите да не стъпват на тези ивици, особено на завои, където мотоциклетът /мотопедът/ би се подхлъзнал и би последвало падане с тежки последици. 

Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища  извън населените места. Често настъпват злополуки, когато автомобилът, който сте започнали да изпреварвате, внезапно предприеме  маневра - завой наляво,  и ви затваря пътя в последния момент.

Помнете, че другите на пътя - водачи, пешеходци, не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите, в съчетание с  обичайно високата им скорост. Това води до критични ситуации и пътни злополуки. Водачите на автомобили започват маневри - завиване наляво или в обратна посока, с  погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет/в същата или в обратната посока/ е  достатъчно далече. Някои от водачите на автомобили не поглеждат често в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.

При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция  от изпреварваното от вас превозно средство - автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед. Най-често велосипедистите пострадват в пътни злополуки при следната ситуация: движейки се направо, те обръщат глава назад, за да видят приближаващото превозно средство, поради което несъзнателно рязко завиват наляво и попадат в опасната зона.

Предимството

Когато на кръстовище нямате предимство, изчаквайте достатъчно търпеливо преминаването на всички превозни средства, движещи по пътя с предимство. И обратно: когато вие сте с предимство, още преди кръстовището намалете скоростта  с готовност да реагирате, тъй като е голяма вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя.

Също намалете скоростта и бъдете предпазливи, когато се движите направо  и имате предимство пред завиващи автомобили: много често главно възрастни шофьори, водачи на трактори и селскостопански машини, каруцари  започват завиване, без да са се убедили достатъчно добре, че не създават конфликт с движещи се направо. Не забравяйте, че поради малките си габарити, макар със запален фар, мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.  

 Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите; не забравяйте, че сте по-трудно забележим в сравнение с автомобилите в интензивното движение. Винаги преди маневра се убеждавайте сигурно, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното Ви преминаване.

 Не се движете на минимална дистанция зад автомобила пред вас. При внезапно спиране на този автомобил/по многобройни причини/, неминуемо ще се блъснете в него. Особено е опасно когато мотоциклетист се движи на  минимална дистанция зад едрогабаритни товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, които закриват видимостта ви напред, с намерение да ги изпревари. Увеличете дистанцията, за да имате по-добра видимост  и тогава, при липса на насрещно движение, започнете маневрата.

 На кръстовища не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал за вашата посока. Мотоциклетът ускорява рязко и  влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението.

 Не преминавайте с висока скорост през кръстовища, въпреки че имате предимство зелен сигнал на светофара. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича  - винаги се намира пешеходец, решил да притича на червено, или шофьор на автомобил, който прибързано ще навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал, преди зеления.

 Техническата изправност, екипировката

 Безопасното движение с мотоциклети и мотопеди изисква да не се правят дори най-малки компромиси с техническата изправност: светлини, спирачки, състояние на гумите; лагерите, веригата, амортисьорите,  осите  и т.н. Дори най-малки хлабини в ходовата част при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. Износените, повредените или неподходящи гуми увеличават вероятността от падане на завои. Потърсете компетентна консултация и помощ в  специализирани  автосервизи за консултации и ремонт.

  Вие и вашите спътници Винаги поставяйте защитни каски, дори при пътувания на съвсем малки разстояния. Най-често при злополука возещите се на  мотоциклет, мотопед при удар в дърво, стълби и при падане блъскат главата си - в дърво, стълб, бордюр край платното.
          Осигурете си специални защитни облекла за предпазване от наранявания при падане и удари.  

 

 Препоръки към водачите на автомобили и други превозни средства  за безопасно поведение спрямо мотоциклетистите  и мотопедистите

 Когато шофирате леки или товарни автомобили, автобуси, бъдете много съсредоточени при бързо променящите се ситуации пред и зад автомобила.  Непременно трябва да забележите навреме мотоциклетиста/мотопедиста/ на пътя, колкото е възможно по-рано, за да сте готови за да избегнете навлизане в опасна ситуация. За целта много често поглеждайте към огледалата за обратно виждане.

 Мотоциклетистите и мотопедистите са  като „рохко яйце” в движението - много уязвими за загуба на равновесие и падане, дори при малко съприкосновение с други возила и препятствия.  Винаги осигурявайте безопасна дистанция от тях. Не предприемайте резки, неочаквани маневри. Извършвайте ги плавно, с отрано подаден мигач, след като непрекъснато наблюдавате пътя за поява на мотоциклети, движещи се с висока скорост

Не допускайте случаи, при които забелязвате мотоциклета едва когато се е изравнил с вашия автомобил и ви изпреварва.

 При забелязване на мотоциклетист, който се движи срещу вас, в обратна посока, и изпреварва  един или повече автомобили наведнъж, осигурете възможно по-голяма странична дистанция, като се приближите максимално до края на платното отдясно във вашата лента за движение.

 При движение в колона осигурете по-голяма дистанция до мотоциклетиста, движещ се пред вашия автомобил. Минималната дистанция създава напрежение и дискомфорт за водача отпред, който в резултат на това може да предприеме прибързано и опасно изпреварване.

 Бъдете особено внимателни на кръстовище, на което изчакват преминаване водачи на мотоциклети и мотопеди. Дори да сте с предимство, не навлизайте прибързано, дайте възможност на мотоциклетистите/мотопедистите/ да се изтеглят.

 Ако управлявате товарен автомобил с ремарке или полуремарке, при изпреварване на мотоциклет, мотопед, скутер, осигурете по-голяма странична дистанция, за да се изключи опасността от изтласкване на  изпреварваното превозно средство извън платното.

 Преди да започнете  изпреварване на друг автомобил, внимателно преценете скоростта на движещия се в обратна посока мотоциклет. Дори да изглежда, че той е твърде далеч и не се движи много бързо, може да се заблудите и да настъпи ситуация за челен удар с мотоциклета.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов