Избрани Новини

Днес е Световен ден на безвъзмездното кръводаряване

Чества се и Световният ден на донора

Днес е Световен ден на безвъзмездното кръводаряване.Чества се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане и спасяване на човешко здраве и живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)