Избрани Новини

Бояна Алексова от Кюстендил прави еко-артистичен проект

Включва почистване на част от коритото на река Струма и арт-инсталация "Съвременна пирамида"

Днес Бояна Алексова от Кюстендил, ученичка на художника Евгени Серафимов, ще осъществи един еко-артистичен проект, който е част от нейната магистърска защита в Birmingham City University, специалност "Изящни изкуства". Бояна е поканена да представи проекта тази есен в Полша, в рамките на фестивал за источноевропейско съвременно изкуство. Проектът включва почистването на коритото на река Струма в един неин отрязък от синтетичните боклуци, които я заляха тази пролет при прииждането на реката. Проектът е подкрепен от община Кюстендил, която съдейства за транспортирането на събраното и осъществяването на охрана на временната арт-инсталация. В почистването участват доброволци от различни младежки организации в Кюстендил, художниците от "Новите майстори", жителите на Нови чифлик, в чийто район се чисти, партнират всички регионални и национални медии. Проектът има и подчертан интеграционен характер – организирани са младежи доброволци от ромската общност. Очаква се да се включат поне 100 човека.
Кулминацията на акцията е осъществяването на арт-инсталация „Съвременна пирамида“ в центъра на Кюстендил пред ХГ „Владимир Димитров - Майстора“. Материал за инсталацията са всички синтетични отпадъци, събрани в здрави черни чували (минимум 100 броя) и завързани здраво, за да се избегне разпиляването. Инсталацията ще бъде експонирана в рамките на един ден.
„Пирамидата“ е своеобразна реминисценция с пирамидата пред Лувъра. Препратката, която инсталацията осъществява, е в категоричния контраст между природата от времето на Майстора и съвременното състояние на екологията.
Един „нов майстор“ се връща в Кюстендилско и е влюбен в природата, но всичко е толкова различно. Различно е и изкуството, което ще се роди…..


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов