Избрани Новини

Днес е Световен ден на океаните

Световният океан заема 71% от площта на Земята

Световният ден на океаните се отбелязва всяка година на 8 юни, за да се създаде информираност за ползите, които човечеството получава от океана. Световният океан заема 71% от площта на Земята, като средната му дълбочина е 3 790 м, а максималната дълбочина е 10 923 м – в Марианската падина.
Световният океан е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност. Той има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси. Защитата на Световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г.
Определен е по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов