Избрани Новини

Млади пианисти ще демонстрират таланта си в конкурса "Нашите деца свирят Бах"

Ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград

Десетият юбилеен конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах“ ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград.
Първият конкурс се проведе през 1992 г. по идея на Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева - преподаватели по пиано в ДМШ на читалището.
В журито му влизат имена като Стефан Траянов, Иван Дренников, Милчо Левиев, Виктор Чучков, Васил Казанджиев, Жак Люсие - Франция, Анжела Тошева, Йордан Гошев и др.
След седмото издание спира провеждането му в продължение на години.
През 2018 г. е възстановен отново.
В регламента тази година за първи път са включени две категории: Категория А - за млади пианисти, които не са ученици в професионални музикални училища и категория Б - за ученици от професионални музикални училища, разделени в четири възрастови групи.
Броят на участниците е 25 /от Видин, София, Сливен, Габрово, Плевен, Благоевград/. Най-много са в първа и втора възрастови групи. Две деца ще се конкурират в Категория Б – от НМУ „Л.Пипков“ - София и Националното училище по изкуствата „П.Пипков“ Плевен.
Журито е с председател проф.Йордан Гошев и членове доц.Николина Кротева и Велин Илиев.
Наградите са Гран при - статуетка на Й.С. Бах за най-добър участник от всички групи, грамоти за участие и тематични сувенири за всички участници, осигурени от Симона Генкова; медали, дипломи за класираните от първо до трето място, парични премии за класираните на първите  места в четирите възрастови групи.
Партньор през всичките издания досега е Радио Благоевград.
Тържественото откриване е в 10.00 ч. в големия читалищен салон. Началото на конкурсната програма е в 11.00 ч.
Обявяването на резултатите е след всяка възрастова група.
Награждаването е в 17.30 часа.
Гала конц;ертът на лауреатите е в 18.00 часа.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов