Избрани Новини

РИМ-Благоевград показва възпоменателна монета с лика на Ботев

Юбилейната монета постъпва в музея през 1980 г.

На 2 юни 2021 г. отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
На тази дата се навършват и 145 г. от смъртта на Христо Ботйов, както се е подписвал калоферецът, българският национален герой, революционен деец, поет и публицист, превъплатил огненото си слово в сурови дела. Поклон пред паметта на Ботев и на хилядите загинали за освобождението и обединението на България.
По повод на тази годишнина, РИМ-Благоевград показва възпоменателна монета, с лика на гениалния поет и революционер. Тя е с номинална стойност 5 лева, година на емисия 1976 г., техниката на отсичане е мат-гланц, металът - сребро 900/1000, с тегло 20,5 г. и диаметър 36 мм. Тиражът на монетата, обнародвана по повод 100 г. от смъртта на Христо Ботев е 200 000.
Описание на лицевата страна на монетата: Държавният герб на Народна република България; в средата, изправен лъв, обграден от двете страни с житни класове, обвити по средата с национална трикольорна лента; над лъва, петолъчна звезда; отдолу, където се преплитат класовете, зъбчато колело и лента, на която е изписано „681“ и „1944“. В ляво и дясно от герба, с дребен шрифт, монограми на авторите на художествения проект „ЛМ“ и „СЦ“. Под венеца, хоризонтално, годината на емисията „1976“, цифрата на номинала „5“ и надпис „Лeва“. Околовръст, надпис „Народна Република България“.
Описание на обратната страна на монетата: Бюст на Христо Ботев. Вдясно, околовръст са изписани годините „1848-1876“, а под тях – подписът на Ботев.
Описание на гурта: Врязан надпис „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Монетен двор: София, България. Автори на художествения проект са Лиляна Маринова и Сава Цоновски, а гравьор Петър Рангелов.
Юбилейната монета постъпва в музея през 1980 г. Предоставена е от БНБ-Благоевград. В момента се съхранява във фонда на отдел „Нумизматика“ от уредника д-р Нина Хаджиева. Показва се за първи път в публичното пространство.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)