Избрани Новини

Над 3000 младежи се запознаха със зависимости, за да бъдат независими

Образователна кампания „Запознай се със зависимостите, за да бъдеш независим“ обхвана 90 млади хора в реална среда и достигна повече от 3000 младежи в електронна среда с неформално образование по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“. Той се изпълнява с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2021 по Договор № 25-00-45/30.03.2021. от Сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“.

Шест на брой петдневни обучителни сесии се проведоха на терени във външна и планинска среда, каквато щедро предоставят даденостите на Природен Парк Витоша.  Целта на изнесените образователни дейности бе да концентрира по-успешно вниманието на младежите и да ги отдалечи еднакво от стереотипите на ежедневието им. Участниците добавиха знания и ключови умения за себеразбиране, личен избор и сигурност в аспекта на социално отговорното поведение. Обучителите редуваха образователни форми и стратегии за показване на зависимостите от различни гледни точки, за да предизвикат нестандартно мислене, активност и да насърчат у младежите природосъобразни нагласи и желание за превантивно поведение. Програмата се фокусира не само върху опасността от пристрастяване към алкохол, тютюнопушене и наркотици, но и върху съвременните  форми на дигитална зависимост (интернет, смарт-устройства, компютърни игри и др.).

С поредица публикации във виртуалните пространства на проекта, видеоклипове, презентации, електронни статии и анкети, образователното съдържание достигна до над 3000 младежи в цялата страна. С тези първи резултати проектът „По пътя напред – здрави и отговорни“ постига заложените цели и индикатори за успех като предостави знания, умения и подкрепяща среда на младите хора за разпознаване и преодоляване на зависимости в съответствие с техните потребности и интереси.

Финалното за дейността анкетно проучване на участниците в реална среда обобщи, че младежите са добавили знания, чувстват повече увереност в себе си и разбиране на своя вътрешен свят, стимулира тяхната самодисциплина, желание за развитие и социално отговорно поведение. Със специалния си фокус към младежи в неравно положение проектът предоставя грижа за участниците с нисък социално-икономически статус, които са над 30% от общия брой.

Предстоят дейности за спортна и творческа активност, които ще формират атмосфера за социално отговорен стандарт на живот като алтернатива на рисково поведение. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов