Избрани Новини

РЗИ - Благоевград: Ваксини има, няма желаещи

До момента в Благоевградска област са имунизирани 45 363 граждани

От 1 юни започва издаването на сертификатите за ваксиниране срещу Сovid-19 по нов европейски формат

За предходната седмица се запазва тенденцията за намаляване на случаите с Сovid-19 в Благоевградска област - регистрирани са 79 случая, информират от РЗИ - Благоевград, цитирани от БНР. 

"Преди 2 седмици инфектираните са били 136. От новорегистрираните 79 лица само 18 са хоспитализирани за лечение в отделенията на многопрофилните болници на областта. До момента са хоспитализирани общо 71 лица, на интензивно лечение са 5“ – обобщението направи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите й преобладаващата група заболели са във възрастта 25-49 години – 30 случая, следвани от групата 65- 79 години - 28 лица.

От здравната инспекция констатират, че намалява интересът на гражданите към ваксините срещу Сovid-19.

„В началото имаше голямо желание да се имунизират, но тогава имаше ограничени количества от ваксината. Сега е обратното – има ваксина от всички видове, но няма интерес“ – каза д-р Мончева и препоръча желаещите да се обърнат към личните лекари или към временно разкритите имунизационни кабинети, където могат да бъдат имунизирани с ваксина по избор. До момента в Благоевградска област са имунизирани 45 363 граждани, от тях 18 878 са със завършен прием с 2 игли.

От днес – 1 юни, започва издаването на сертификатите за ваксиниране срещу Ковид-19 по новия европейски формат, а сегашните сертификати ще са валидни на територията на България до 12 август по информация на Министерството на здравеопазването. Всички издадени досега сертификати ще бъдат автоматично преиздадени от системата през юни, за да са напълно съвместими със системите на другите държави от Европейския съюз.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)