Направиха първа копка на храм "Св. пророк Илия" в село Изгрев

Великотърновският митрополит Григорий освети основите

Великотърновският митрополит Григорий  освети основите, направи първа копка и благослови построяването на храм "Св. пророк Илия" в село Изгрев.

"Великотърновска епархия има 24 общини, но един от кметовете с най-животрептящо желание навсякъде да помогнат това е кметът на община Левски – Любка Александрова", отбеляза митрополит Григорий и изказа сърдечна благодарност за сътрудничеството, разбирането и взаимодействие й с кмета на Изгрев Маргарит Иларионов за радостта да положат основите на нов храм.

"Хората трябва да имат молитвен дом  в тези времена, дом за утеха, за вяра и защита, докато големият храм "Св.Прокопи" бъде възстановен", подчерта митрополит Григорий и благослови всички допринесли това да се случи.

Църквата "Св.Прокопий" в с.Изгрев  е културен паметник с местно значение във великотърновска епархия и се очаква възстановяването й.

Кметът на Община Левски Любка Александрова, като кръстница, произнесе името на новия храм "Св. пророк Илия" и така изрази желанието на хората в селото новият молитвен дом да носи това име.

Любка Александрова с радост отбеляза факта, че това се случва с желанието на цялото село и усещането за изпълнен дълг: "Аз имам щастието да завършим огромното дело, което хората на Изгрев години мечтаха и стъпка по стъпка вървяха. Тук е г-жа Румяна Симеонова, тук е сега действащият кмет Маргарит Иларионов и мисля, че всеки един от кметовете назад във времето с нещо допринесе, с желанието си, с обединяването на усилията”.

В свещения ритуал, извършен от митрополит Григорий  за полагане на основите на новия храм, участваха кметът на общината Любка Александрова, кметът  на селото Маргарит Иларионов и Архиерейския наместник и духовен надзорник на епархията отец Руслан.

Община Левски финансира с 30 хил. лв. стартирането на строежа на храм "Св. пророк Илия".Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"