Избрани Новини

Ангел Джамбазки раздава помагало по българска история на евродепутати по случай 24-ти май

Евродепутати ще получат английската версия на учебното помагало, дело на авторитетни български историци

По повод 24-ти май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, евродепутати от различни парламентарни групи в Европейския парламент ще получат като подарък английската версия на първото издание на най-новото учебно помагало по история „Моята България“.

Това се случва по инициатива на българския представител в ЕП Ангел Джамбазки, който закупи от издателство „Просвета“ 500 копия от помагалото с цел да запознае колегите си от Брюксел с автентичната история на България, описана в него.

Жестът от страна на българския евродепутат идва след промяната на името на празника 24-ти май, вследствие на което кирилицата вече се нарича българската азбука в европейските структури.

Джамбазки за инициативата: „Няма по-подходящ начин да бъде отбелязана смяната на името на 24-ти май в Европейският парламент от това да запозная колегите ми с истинската българска история, описана от едни от най-уважаваните ни историци в „Моята България“. Важно е да се познава истинската история и да не се позволява на чужди държавни доктрини да се опитват да я подменят.

Благодаря на Фондация „Българска памет” и в частност на нейния основател и председател д-р Милен Врабевски за патриотизма и за стоицизма, с които отстоява българските национални идеали и историческата истина. Благодарение на дългогодишната работа на хора като него, днес можем да се похвалим с Деня на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, както и с хилядите екземпляри от „Моята България“, дарени на учителите по история в цялата страна.“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)