Избрани Новини

Ковид 19 не успя да спре провеждането на Евро 2020

Новините

25-05-2021, 17:55

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въпреки, че епидемията от КОВИД 19 далеч не е овладяна все още и че заради нея Европейското първенство по футбол беше отложено с една година за това лято, то все пак се задава на хоризонта. Предстои ни Евро 2020, но готови ли сме за турнира?

Взети ли са всички мерки за здравето на спортистите и публиката? Обезопасени ли са срещу заразата стадионите? Може ли да се пътува свободно между 11-те градове-домакини на турнира?

Изглежда от УЕФА все пак са намерили точната формула и всеки от стадионите в тези градове в една или друга степен е готов да приеме публика за Евро 2020.

Санкт Петербург и Баку ще пускат зрители на 50% от капацитета си. Будапеща вероятно ще запълни стадиона на 100% при затегнати изисквания и мерки. Рим, Амстердам, Глазгоу, Букурещ, Копенхаген и Севиля ще домакинстват при 25-33 на сто от капацитета на стадионите си. В Лондон „Уембли“ ще бъде пълен до 25 на сто за мачовете. В Мюнхен са готови да отпуснат 22 на сто от капацитета на своя стадион за феновете.

Решенията за това се взеха от градовете-домакини индивидуално и зависеха от прогнозите за подобрената здравна ситуация в страната-домакин. Локално разпространение на ваксинирането, планове за възобновяването на икономиката, отслабването на силата на вируса при по-високи температури. Всички тези фактори също оказаха влияние при решението на УЕФА и на домакинстващите градове да се пусне публика по стадионите на Евро 2020 в определени граници.

Освен това в много от държавите, в които ще се проведат срещите на турнира, той се превърна в част от националните стратегии за възстановяване от епидемията. Организацията си сътрудничи активно по въпроса и Световната здравна организация, за да се адаптира инструмента за оценка на риска на СЗО от коронавируса за първенството.

Все пак, въпреки всичко, остават определени ограничения при пътуване заради епидемията, още повече, че Евро 2020 ще се проведе в цели 11 града из Стария континент. Те не са константа и се променят постоянно, така че феновете ще изпитат затруднения да планират своето пътуване за турнира.

Всички ограничения за влизането през чужди граници и изискванията покрай това, важат в пълна сила и за феновете, които вече имат билети за първенството. Тези ограничения могат да включват задължение за поставянето под карантина, предоставянето на отрицателен резултат от тест за коронавирус, ограничението за продължителност на престой или направо забрана за влизането в дадена страна.

В тази връзка например Русия, Азербейджан и Унгария, Азербайджан и Русия имат и конкретни процедури. За да гледате мача в Будапеща и ако имате билет, ще се разминете с карантината. От друга страна, на унгарската граница ще ви искат отрицателен тест за коронавирус.

За да гледате турнира в Баку, трябва да сте резиденти Ако имате билет обаче и сте гражданин на Великобритания, Турция и Швейцария, както и на държавите-четвъртфиналисти, може да си изкарате виза с отрицателен тест за КОВИД 19. Изключения от забраните има и за феновете с билети, които пътуват за мачове в Санкт Петербург. В Букурещ не ви грози карантина при отрицателен тест, а престоят ви е ограничен до максимум 3 дни.

На самите стадиони също са взети сурови мерки за опазването на здравето и за безопасността на спортистите и публиката. Според новите правила за намаляването на опасността от зараза,   които трябва да се спазват задължително от всички. Така например, всички зрители, които притежават билети, имат на разположение 30 минути за влизане в съответния стадион. При това феновете трябва непременно да носят маски за лице през цялото време. Те могат да бъдат подложени на проверка за температура или на бърз тест за коронавирус.

Организаторите призовават всички, които ще се потопят въпреки всичко в магията на футбола на Евро 2020, да бъдат съвестни и внимателни. Молбата е феновете да спазват разпоредбите и ограниченията, а футболистите от всички отбори на турнира ще бъдат превантивно ваксинирани.

На турнира ще играят най-класните отбори от цяла Европа, но само един ще победи. Наблюдателите сочат Англия, Франция и Белгия за фаворити на Евро 2020, но до самия край интригата ще се запази, за да бъде преживяването възбуждащо, интересно и запомнящо се за всеки един на зеления килим и около него.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов