Избрани Новини

В Благоевград започва Международен фестивал на уличните изкуства "fAIR fest“

В 19.30 часа е уличният парад

За първи път в Благоевград ще се проведе Международен фестивал на уличните изкуства ,,fAIR fest“. Фестивалът ще се проведе в периода 18 – 22 май. Селектираните спектакли за първото издание на ,,fAIR fest“ са обиколили цяла Европа и благоевградчани ще имат възможността да се насладят на невероятно шоу, съчетаващо в себе си елементи от различните видове изкуства – театрално, танцово и цирково. Всяка вечер в рамките на 5 дни различни спектакли ще бъдат представяни в различни точки на града – пл.,,Македония“, кв.Грамада, кв.Струмско, кв.Еленово и пл.,,Георги Измирлиев“. Специално за децата на Благоевград ще бъде организиран и двудневен уъркшоп на 21. и 22. май в парк ,,Бачиново“, където малчуганите ще могат да придобият умения да жонглират с различни инструменти, да ходят на кокили и да се запознаят с други форми на цирковото изкуство.
Театър на огъня и сенките „Fireter“ със специалното участие на MAGO FOFFICINO, ИТАЛИЯ, Константин Константиновский, Русия, с чиято подкрепа се реализира фестивалът, е проект, специализиран в създаването на атрактивни пърформанси, съчетаващи в себе си елементи на огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи, уникални костюми, конструкции и декори.
Международният фестивал на уличните изкуства Благоевград ,,fAIR fest“ си поставя за цел да промени типичната представа за пърформанса. Целта на фестивала е да разчупи границата между публика и артисти, също така и конвенционалния тип сцена, като търси нестандартни открити локации и похвати зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на театъра, цирка, танца, огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния. Използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки и други разнообразни експерименти и пърформанси, фестивалът ще бъде голяма атракция както за благоевградчани, така и за гостите на града. Спектаклите в рамките на петте дни на фестивала ще бъдат представени непосредствено сред публиката, неусетно въвличайки зрителя в необятния океан на фантазии и красота. Вие ще се превърнете в актьори и макар за момент ще станете част от света на Театъра на огъня и сенките, а той – част от вашата радост и усмивки...
Международният фестивал на уличните изкуства Благоевград ,,fAIR fest“ ще представи внушителен по мащабите си уличен театър, каращ хората да запомнят срещата си с атрактивните и авангардни артисти.
Ето и спектаклите, които ще бъдат представени в Благоевград в рамките на Международия фестивал на уличните изкуства Благоевград ,,fAIR fest“ от 18. до 22. май 2021 г.:

18. май 
Театър на огъня и сенките ,,FIRETER”
19.30 ч. Уличен парад от Съдебната палата до пл.,,Македония“
20.30 ч. Откриване – вечерен спектакъл ,,Охлюмотив“

ОХЛЮМОТИВ

Хората откриват, че в центъра на града им е пристигнал странен обект. Возилото прилича на странна смесица между локомотив и охлюв. Машинистът на необичайното превозно средство е професор Рапон и неговият студент. Също така мадама грамадана - Офелиа Снелиа с нейната мини помощничка мис Охо Бохо, и разбира се, механикът със златните ръце монсеньор Гастон. Те разкриват на минувачите тайни чекмеджета, скрити врати и пространства, в които се крият неподозирани съкровища. Помогнете на мадмоазел Охо Бохо да отвори някой от прозорците и може би с нея ще попаднат на нов и интересен артефакт? Всичко това охлю дружината е готова да сподели с малки и вече пораснали деца, стига да дръзнат и приближат до возилото. Охлюмотивът се движи бавно през пешеходната улица. Децата влизат в тайното скривалище на охлюва и там намират нещо интересно за себе си и своите не толкова безстрашни другари. През цялото това време механикът - монсеньор Гастон, се суети около чудната кола и постоянно затяга гайките й, проверява тръбите и налива гориво. Ако малчуганите са късметлии, професор Рапон може да ги качи и повози на приказната машина. Мадам Офелиа Снелиа е толкова висока, че успява да отвори най-високия прозорец и там намира стар забравен куфар... Какво има в този стар куфар? Ако искате да разберете, се приближете до мадама грамадана и наблюдавайте внимателно...
В това магично пътешествие всеки пасажер копнее да се приближи и открие част от тайните й.
Пътешествието завършва с впечатляващо огнено шоу и сценична заря. Магичната машина изчезва във вълшебната мъгла, публиката остава зашеметена и застинала на местата си, питайки се това дали е било сън или реалност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов