Избрани Новини

Предадоха на съд обвиняеми, отглеждали коноп в района на Сенокос

Стойността на наркотичните растения възлиза на 15 861,78 лева

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд М.Х. (на 38 години) и Н.А. (на 21 години) по обвинение за извършени от тях престъпления по чл. 354в, ал. 1 и по чл. 354а, ал. 5 от НК.

През април 2020 г. на обезлесен участък в близост до къщите в махала „Калайджиевци” в района на с.Сенокос, община Симитли, обвиняемият М.Х. засял 11 растения от рода на конопа. Мястото било заобиколено от ниско растяща папрат и широколистни дървета, което създавало естествено укритие за извършване на престъплението.

В продължение на няколко месеца М.Х. и Н.А. ги отглеждали, като поливали почвата около тях. Използвали бидон и маркуч, а водата вземали от гьол, изграден в намиращото се наблизо дере. Обвиняемите водели активна комуникация помежду си, често пътували до въпросния участък с автомобили. Това се потвърждава и от справки за трасиране на комуникатор с мобилните им номера, ползвани в клетката на местопрестъплението. С полаганите за растенията грижи те целели бърз растеж и високоефективен добив.

На 9.10.2020 г., след постъпила информация за извършвана незаконна дейност, полицейските служители пристигнали на участъка. По същото време обвиняемите били там, като оглеждали растенията и коментирали на висок тон, че са „хубави и вече са готови“.

При задържането им те заявили, че пушат марихуана и растенията са за лична употреба.

В хода на претърсването на ползвания от М.Х. автомобил м. „Ленд Ровър Дискавъри“ било намерено прозрачно найлоново пликче със суха зелена тревиста маса. При тестването й с полеви наркотест тя реагирала положително на канабис. Същият наркотик бил открит и в Н.А., който го държал в помещение на обитаваната от него къща в Симитли.

По време на разследването било установено, че иззетият растителен материал по морфологични белези и химичен състав, представлява марихуана със съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 15,9 %. Общата му маса в сухо състояние за цялата засята площ е 2 643,63 грама. Стойността на наркотичните растения, отглеждани от двамата обвиняеми, възлиза на 15 861,78 лева.

Понастоящем обвиняемите М.Х. и Н.А. са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 500 лева за всеки, като им е наложена забрана да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден