Избрани Новини

Бардът Димитър Христов представя новата си лирика в Благоевград

Съпругата му Анна Багряна и детето им също идват със стихосбирки

Днес в НЧ „Никола Вапцаров“ - Благоевград поетът Димитър Христов, наш съгражданин, ще представи нова стихосбирка. С него е съпругата му - украинската поетеса и преводачка Анна Багряна и дъщеря им Оксана Черняева, които също ще представят нови книги - с поезия, драматургия, белетристика и преводи от украински език. Двете дами - майка и дъщеря, ще представят съвместна изложба.

Поетът по традиция идва в родния си град на рождения си ден, за да сподели новото и радостното в живота на семейството си, както и рождения си ден с приятелите и колегите си по перо. Тук, сред приятелите и съгражданите, които го обичат и ценят, той се чувства най-добре.

Срещата с барда е от 18.00 часа във фоайето на читалището.

Поетът е роден на 17 май 1957 г. в Благоевград. Завършва българска филология и риторика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Удостоен е с наградите „Димчо Дебелянов“, „Слав Хр. Караславов“, „Иван Нивянин“, „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти, „Македонски литературен Дедал“ и украинските литературни награди „Гогол“, „Григорий Сковорода“ и др.
Преводач е от руски, украински, и сръбски.
Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Почетен член на Дружеството на писателите на Македония. Издал е "Работен ден" (1982) – награда „Владимир Башев“, "Ранена свобода" (1989), "Писма до Ева" (1992), "Български видения" (1997) – награда на Съюза на българските писатели за поезия, "Балада за любовта" (2002), "Романтика и пепел" (2004), "Сърдечен ритъм" (2006), "Молитва за България" (2007) – награда „Пенчо Славейков“, "Хляб и вино" (2011) и др.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)