Избрани Новини

Концерт "Музикално-поетични паралели България - Франция“ ще се състои в Кюстендил

Класическият концерт е на цигуларя Божидар Братоев и пианистката Валентина Гюлева

Днес от 18:00 часа в читалище „Братство 1869“ - Кюстендил ще се проведе класически концерт на цигуларят Божидар Братоев /Монако/ и пианистката Валентина Гюлева „Музикално-поетични паралели България – Франция“.
В концертната програма са включени произведения на Стайнов, Владигеров, Черкин, Вазов, Яворов, Дебелянов, Дебюси, Равел, Шосон, Льоклер, Сен-Санс, Бодлер, Верлен, Юго, Маларме и Шение.
Божидар Братоев е цигулар и диригент. Роден е в София през 1945 г. Завършва Музикалната гимназия и Българската държавна консерватория.
От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Камерния оркестър на Радио и телевизия - Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения.
По-късно се установява в Монако, където води престижен клавирен квинтет "Про Арте" от Монте-Карло, ръководител е на камерен ансамбъл “АРТИС”, професор в Музикалната академия “Принц Рение Трети” - Монако.
Валентина Гюлева завършва Музикалното училище в Пловдив и Националната музикална академия в София. Специализира в Руската музикална академия. Участва в много концерти, но се изявява и като педагог и в научно-изследователската сфера. Концертира като солов и камерен изпълнител. Публикува научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)