На 11 май честваме паметта на двамата равноапостоли Св.Св. Кирил и Методий. Братята от Солун, измислили глаголицата - първата старославянска писменост, на чиято основа по-късно е създадена кирилицата.

Двамата братя посвещават живота си на просветителската мисия. Заради делото си двамата братя се почитат и от православни и от католици. През 1980-та година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа.

За пръв път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св.св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий - създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 г. празникът е почетен в българската църква "Свети Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 г., в Скопие от 1862 г., във Варна от 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.