Избрани Новини

Кралев награди победителите в шестото издание на маратона във Варна

Кенийците отново над всички в морската столица

Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди победителите в шестото издание на маратона на Варна. По класическата дистанция 42,195 км при мъжете триумфира Бернард Санг (Кения), който финишира за 2:17:40 ч. При жените най-бърза беше Джебет Наом (Кения). Тя пресече финала за 2:33:08 ч. и постави нов рекорд на трасето. 650 бегачи от 29 страни се включиха в надпреварата през тази година по три дистанции - класически маратон, полумаратон на 21 км и бягане на 10,5 км. Маратонът във Варна беше второто състезание от веригата „Бягането като начин на живот”, която включва още състезанията в Стара Загора и София.

В мъжката надпревара Бернард Санг направи откъсване повече от 10 километра преди финала и в крайна сметка изпревари с над 4 минути Жан Симукека (Руанда) и с над 17 минути Силвиу Стойка (Румъния). Четвърти завърши състезаващият се за България Исмаил Сенанджи. Той изостана с повече от 19 минути от победителя.

При жените победителката от маратона в Стара Загора Джебет Наом изпревари с над 2 минути Бети Чепкуони (Кения). По този начин Наом направи голяма крачка към крайния успех във веригата “Бягането като начин на живот” и големия джакпот от 20 000 лв. Трета финишира Йелена Долинин (Израел), а българката Христина Козарева се нареди четвърта с изоставане от 13:16 мин. Победителката Джебет Наом беше наградена от кмета на Варна Иван Портних.

Преди началото на състезанието спортният министър Красен Кралев благодари на участниците, че поддържат духа на варненския маратон жив и неговото провеждане продължава, въпреки пандемията от COVID-19. Той поздрави организаторите на надпреварата за създадените условия и спазването на всички противоепидемични мерки.

„Изключително доволен съм, че дори в условията на пандемия през последните две години, успяхме да проведем маратоните във Варна, макар и без да имат масов старт. Нивото отново е много високо, а надпреварата е изключително оспорвана. Радвам се, че в продължение на 6 години успяхме да развием тази верига от дълги бягания, която се провежда в София, Стара Загора и Варна. Смятам, че популяризирахме този спорт. Той е изключително полезен за здравето на нацията. Виждаме, че много българи се включват в различните дистанции. Смятам, че тази традиция ще бъде продължена в следващите години, защото и трите маратона си извоюваха достойно място в международния календар на леката атлетика. Днес се получи много силно състезание с рекорд на трасето при жените. Най-важното е, че все повече хора са възприели дългите бягания като начин на живот”, заяви Кралев пред медиите след като връчи лавровите венци на победителите в класическата дистанция.

В полумаратона при мъжете победител стана Богдан Семьонович (Украйна), следван от Сираги Рубайта (Руанда) и българина Данчо Петров. Семьонович финишира за 1:06:41 ч. Украинецът спечели и надпреварата в Стара Загора преди месец. При жените над всички беше Франсин Ньомукунзи (Бурунди), която завърши за 1:13:16 ч. След нея се наредиха Аделин Мусабейезу (Руанда) и Валентина Верецка (Украйна). Призьорите бяха наградени от главния организатор на маратоните от веригата „Бягането като начин на живот” Анатоли Илиев и Десислава Календжиева, която е част от Организационния комитет на маратона във Варна.

На 10,5 км при мъжете спечели Стоян Владков, който премина дистанцията за 34:15 мин. На 14 секунди след него остана Шабан Мустафа, а трети се нареди Иван Андреев с повече от минута изоставане. При жените победителка стана Маринела Нинева с време 38:05 мин. Ясна Петрова се нареди втора, а трета завърши Лиляна Георгиева. Двете финишираха с изоставане от над 60 сек. след Нинева. Медалистите бяха наградени от председателя на СКЛА „Черно море Атлетик” Бончо Бонев.

Организатори на маратона във Варна са Министерството на младежта и спорта, Община Варна, Асоциация “Спорт в свободното време” и СКЛА „Черно море Атлетик”.

Следващият маратон от веригата „Бягането като начин на живот” ще се проведе на 10 октомври в София, когато ще станат известни големите победители след трите проведени надпревари.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)