Избрани Новини

Земеделци блокираха път заради съдебно решение за възбрана на 15 000 декара ниви

Животът

07-05-2021, 13:21

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Земеделски производители от Златарица излязоха на протест заради разпределение на 15 000 декара ниви. Негодуващите блокираха с тежка земеделска техника за 2 часа пътя Златарица-Елена. Причината фермерите да затворят входа на балканското градче е съдебно решение, с което е отменена заповедта на Областната дирекция "Земеделие" във Велико Търново за разпределение на земите между арендаторите.

"От 1 май има разпореждане да не влизаме в земята, която сме засели и обработили. Това означава да загинат всички посеви и да има големи загуби за производителите. Става въпрос за около 15 000 декара, които са обречени на гибел", обясни Димитър Бахалев.

До крайните мерки се е стигнало след спор между земеделци в Златарица. Проблемът влязъл в съда, а след решение на магистратите 15 000 декара обработваема земя е запорирана.

"Определението на административния съд по жалба на фирма „Агрокрафт“ ЕООД спира обработките и отглеждането на културите на хилядите декари земеделска земя. Тук сме се събрали 8 земеделски производители, фермери, животновъди, на които им е разпоредено да спрат всички обработки и не можем да си влезем в имотите си", обясниха протестиращите фермери. Димитър Бахалев допълни, че става въпрос за загуба на милиони вложени левове. Недоволните земеделци са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, са готови да продължат с протестите и да затворят и пътя София-Варна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов