Проф. Костадин Ангелов: България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус

Животът

06-05-2021, 10:55

Снимка:

кадър БТВ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона защитени хора. През последната седмица се случиха две много важни неща. Първото е, че България беше извадена от института „Роберт Кох“ от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. На всички българи, на вас журналистите, на които благодаря за всичко това, което правихте през тази една година и информирахте обществото. Второто важно нещо се случи вчера – имаме над 32 000 ваксинирани за един ден. Казах, че целта, която преследваме и можем да постигнем през май е 50 000 ваксинирани на ден“. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.
България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност.

„Съдейки по числата за развитието на епидемията за последното денонощие, ситуацията е изключително добра“, допълни Ангелов.

Днес за всички желаещи да се имунизират лица от област Велико Търново се разкриват „зелени коридори“ в следните имунизационни кабинети:
- В МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – етаж II, Приемно-консултативен кабинет в Консултативно-диагностичния блок на лечебното заведение – кабинет №212, гр. Велико Търново, ул. Ниш №1 – от 9:00 ч. до 15:00 ч.;
- В РЗИ – Велико Търново – ул. „Никола Габровски“ №23 (западен вход с директен достъп от двора на инспекцията) – от 10:00 ч. до 15:00 ч.;
- ЕТ „Индивидуална практика за първична медицинска помощ – лекарски кабинет – д-р Николай Симеонов“ – гр. Горна Оряховица, ул. „Цар Калоян“ №7 – от 8:30 ч. до 12:00 ч. и от 13:30 ч. до 17:30 ч.
Имунизациите в горецитираните имунизационни кабинети ще се извършват с ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, по избор.

От 10 май 2021 г. записаните чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 ще могат да заяват и получат предпочитания от тях вид ваксина – иРНК или аденовирусна.

През последното денонощие на територията на област Велико Търново новодиагностицираните случаи с COVID-19 са 78.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен