Днес почитаме Света мъченица Ирина

Имен ден празнуват Ирина (което значи "мир"), Ирeна, Mиpa, Mиpoслав, Mиpoславa

Днес православната църква почита паметта на света мъченица Ирина, ревностна служителка на християнската проповед и велика мъченица на вярата в Господ Исус Христос.
Според църковните писания тя се родила в княжески род в град Магедон с името Пенелопа. Девойката била толкова красива, че баща й, княз Ликиний, построил за нея кула, в която тя трябвало да остане до навършване на възраст за женене.
В тази кула Пенелопа била посетена от християнина Апелиан, който по небесни поличби й казал, че е отредена да бъде Божия невеста заради целомъдрието и смирението си. Светият човек я предупредил, че в името на Бог ще бъде подложена на много страдания, но наградата й ще е място в небесното царство. Пенелопа, без да се колебае, приела Бог в сърцето си и била кръстена от презвитер Тимотей с името Ирина.
Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му. Научавайки, че дъщеря му се е отрекла от езическите божества, Ликиний заповядал Ирина да бъде разкъсана от буйни коне. Те обаче останали кротки, а един от тях убил самия княз. Ирина възкресила баща си с молитва и всички наоколо повярвали в силата на Господ. След това и баща й приел християнството.
Още много мъчения изтърпяла светицата от царете и властниците по тези земи, които не искали да повярват, че тази, която лекувала болни и страдащи и учела хората на вярата в Христа и неговото слово, е водена от по-висша сила от техните каменни божества.
Хвърлили Ирина в тъмница, пълна със змии, от която тя излязла недокосната, опитвали се да я изгорят, измъчвали я по всякакви ужасни начини, но нито успели да сломят вярата й в Бог, нито да отдръпнат от нея все повечето хора, които, виждайки как Ирина оцелява от изтезанията жива и с непокътната вяра, се присъединявали към християнската църква.
Няколко години света мъченица Ирина проповядвала по земите на днешна Гърция и Турция, а когато стигнала до тракийския град Месемврия, тамошният княз с един удар отсякъл главата й и се провъзгласил за победител на "чародейката". Бог обаче възкресил своята непорочна невеста и тя продължила да проповядва християнската вяра -  обходила разни страни да проповядва словото Божие. Извършила своето дело във втората половина на І век и началото на ІІ век до  смъртта си на петия ден от месец май.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен