Избрани Новини

Започва Светлата седмица

Така е наречена, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда

Започва Светлата седмица. Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Идеята на Създателя, според христиняството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят, а да се радва във вечността!
В църковния календар Великден продължава три дни – неделя, понеделник и вторник. Вторият ден на Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник, свързан с обичая „размятане на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.
Всеки от дните до следващата неделя – Томина  неделя – денят на Св.ап.Тома Неверни, е записан като Светъл. През всеки от дните на Светлата седмица се славят Божията майка и светите апостоли.
На Светли понеделник – светите апостоли, през Светли вторник и сряда – св.Богородица, св.архидякон Стефан и св.Андрей, в Светли четвъртък – св.ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св.ап. Петър, а в Светла събота – св.Йоан Кръстител.
Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.
На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.
Светли Петък /умни петък/ – продължава да се слави Възкресението на Спасителя, и се възпява и Божията майка като “живоприемен и живоносен Източник”.
Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св.ап. Тома, който единствен  от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов