Избрани Новини

След 5 май започва разсаждането на тютюна

Срокът за регистрация на тютюнопроизводителите в Националния регистър е до края на май

„Кампанията по разсаждането на тютюна тази година закъснява с около десетина дни в сравнения с миналия стопански цикъл, но това не е повод да се притесняват тютюнопроизводителите. Все пак и ние, като останалите сектори, сме „завод на открито“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова асоциация в сферата на суровия тютюн /ELTI/.

По думите на експерта, разсадът тази година е много добър, даже отличен. Интензивната кампании за двете ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“ се очаква да стартира след 5 май и да приключи до края на месеца. А за едролистните сортови групи „Бърлей“ и „Виржиния“ очакванията са кампанията да стартира към 15 май и да приключи към 15 юни.

Цветан Филев коментира, че тютюнопроизводителите вече са се научили да работят със семена от сертифицирани производители, което ще им гарантира по-добро качество на тютюневата суровина и по-добра изкупна цена. Той припомни, че срокът за регистрация на тютюнопроизводителите в Националния регистър е до края на месец май.

„Регистрирайки се и с предварително сключения договор, тютюнопроизводителите си осигуряват пазар за тютюневата суровина, която ще бъде готова след 10 месеца. Аз друг такъв сектор, с такава предвидимост и подреденост, не познавам в селското стопанство на България. Много важно е и да си оправят документа за правно основание на земеделската земя, която възнамеряват да засадят с тютюн и ако са отглеждали миналата година тютюн, да приложат предавателно-приемателен протокол или фактура, да декларират количествата си, да ги регистрират, защото най-вероятно тези количества ще се отразят за бъдещата „стара – нова“ Схема за преходна национална помощ, след 2023 г.. Тези количества, най-вероятно, ще играят роля“ – допълни Цветан Филев, който уточни, че преговорите по това предложение на България продължават.

Експертът припомни на тютюнопроизводителите, че е много важно да четат договорите и „между редовете“, когато ги подписват с търговските оператори. Те трябва също да  са регистрирани, това ще им гарантира сигурни пазари.

Като президент на Европейската междубраншова асоциация в сферата на суровия тютюн /ELTI/, Цветан Филев съобщи, че на 17 май ще се проведе първата видеоконферентна среща с една от четирите най-големи тютюневи компании в света. До средата на месец юли ще се проведат срещи и с останалите три големи тютюневи компании, с които ще бъдат коментирани възможностите за реализация на тютюневата суровина на европейските и световни пазари.

„За съжаление, с около 15 % по-малко са разсадените площи с тютюн през 2020 г. в сравнение с предходната 2019. Колко площи с тютюн ще бъдат разсадени тази година, ще стане ясно след приключването на кампанията по вписване в Националния регистър на тютюнопроизводителите, след края на месец май“ – коментира още Цветан Филев за Радио Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)