Избрани Новини

Как да боядисаме яйцата?

Вижте нови и стари рецепти за оцветяване на празничните яйца

Как да боядисаме яйцата?

Вечната дилема между традиционните рецепти и екстравагантните решения.

Яйца на петна.  Капвате малко олио в боичките си. Понеже то не се разтваря, остава да плува на кръгчета на повърхността и прави яйцата на бели кръгчета като мехурчета.

Шарени яйца. Вземате парче памук, достатъчно голямо да обвие яйцето и го поливате на петна с боичките. Когато го нацапате, слагате в него яйцето, предварително намазано с оцет, и го повивате. Оставете настрани за няколко минути да се оцвети.

Натурално боядисани яйца. Натуралните бои придават различни нюанси на яйцата. Розово се прави със сок от прясна или консервирана червена ряпа с лъжица оцет и вода. Лилаво се постига със сок от наситено червени сортове грозде, оцет и вода. Оранжево – сварете яйцата с лукови люспи, след това ги оставете да престоят във водата за 30 минути. Светло синьо – сварете шепа листа от червено зеле с лъжица оцет и 3 чаши вода. Оставете да изстине и накиснете яйцата за половин час. Жълто – сварете чаена лъжица куркума с 3 чаши вода и лъжица оцет. Оставете да изстине и накиснете яйцата.   

Яйца с листенца. Използвайте малки листенца – копър, мента, магданоз или мащерка. Листата се слагат на яйцето, което се стяга в мрежест чорапогащник и се потапя в боята. След това се маха листенцето и ако сте работили правилно, имате чист отпечатък.

Мозаечни яйца. Смачкайте лист алуминиево фолио. Разгънете го и го намажете с акрилни бои. Поставете яйцето в него и увийте. Фолиото придава характерния мозаечен вид.

Яйца на точки. За целта са необходими опаковачни материали за техника. Това е онази найлонова материя с балончета, които всички обичаме да пукаме. Разстила се един лист с балончетата нагоре и се боядисват с акрилни бои, след това яйцата се търкалят по боядисания участък, оставяйки следи по черупката им.  

Яйца на решетки. По същия начин като предходните, само че вместо "пукащи" найлони ползваме опаковачен картон от руло или от паста. Обикновено опаковат рулата и пастите в оребрени картони, точно такъв ни трябва за целта.

Карирани яйца. Боядисваме ги в един цвят. Чакаме да изсъхнат. Намотаваме ги с гумени ластички и ги пускаме в друг цвят. Махаме ластиците и имаме двуцветни раирани яйца.

Яйца с буквички. Разтапяме малко восък от свещ и с топлийка или нещо подходящо пишем по яйцата, докато е още горещ восъкът. После боядисваме.

Рисувани яйца. Покрийте яйцето със салфетка или носна кърпичка и рисувайте върху нея. Боите се просмукват върху яйцето, без да се разнасят навсякъде.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов