Избрани Новини

Осъдиха двама полицаи, поискали и приели подкуп

Дадоха им по три години затвор условно

Състав на Окръжен съд – Благоевград, под председателството на съдия Атанас Маскръчки, произнесе осъдителна присъда и наложи наказание на Иван К. и Спасимир Т. за извършено от тях престъпление искане и получаване на подкуп чрез изнудване в качеството им на длъжностни лица.

Делото стартира в края на януари 2021 г., а съдебният състав произнесе осъдителната присъда след три съдебни заседания.

Подсъдимият Иван К. е признат за виновен в това, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в Банско, на ул.“Иконом Чучулайн“, в качеството на длъжностно лице и полицейски орган – младши инспектор, полицай в „Специализирани полицейски сили“ на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР - Благоевград, в съучастие като съизвършител със Спасимир Т. (мл.инспектор, полицай в група „Охранителна полиция“ към РУ – Банско при ОД на МВР – Благоевград), чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, е поискал и приел от мъж от София дар – сумата от 200 лв., който не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство - тест за употреба на наркотично вещество.

На подсъдимия съдът наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ година и „Глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева, като изтърпяването на наложеното наказание е отложено за срок 3 (три) години.

Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 /три/ години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 /три/ години.

Съдът призна Спасимир Т. за виновен в това, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в Банско, на ул.“Иконом Чучулайн“, в качеството на длъжностно лице и полицейски орган - мл.инспектор, полицай в група „Охранителна полиция“ към РУ – Банско при ОД на МВР – Благоевград, в съучастие като съизвършител с Иван К.), чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение е поискал и приел от мъж от София дар – сумата от 200 лв., който не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство - тест за употреба на наркотично вещество – престъпление по чл.302, т.1 пр. предпоследно и т.2, б.“а“, вр. чл.301, ал.1 вр. чл.20, ал.2 НК.

По отношение на Спасимир Т. съдът постанови наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години и „Глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева, като изпълнението на това наказание се отлага за срок от 3 (три) години.

Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 /три/ години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 /три/ години.

Окръжен съд – Благоевград осъди и двамата подсъдими да заплатят солидарно в полза на държавата равностойността на предмета на престъплението - сумата от 200 /двеста/ лева.

Постановената присъда подлежи на обжалване и протестиране пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

 Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов