Избрани Новини

Бойко Борисов: Радев мотае втория мандат, за да тече задкулисието

Това заяви министър-председателят по време на днешното работно съвещание с министри от кабинета

Българските граждани, които гласуваха на изборите могат да си направят изводите защо сега няма център-дясно правителство с ясна евроатлантическа ориентация, а вместо това в  момента президентът Радев мотае втория мандат, за да тече задкулисието. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното работно съвещание с министри от кабинета. „Вчера Радев каза - правителството да работи. В същото време подопечните му малки партии наложиха мораториум, който е противоконституционен. Каква им е играта, той казва - работете и носете отговорност, докато се мотая и тече задкулисието в момента. Никой не знае кой с кого преговаря“, напомни министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов акцентира върху сложната геополитическа обстановка в региона, на фона на която се откроява „крещящото мълчание“ на президента Румен Радев по проблеми като шпионските скандали в България и Чехия, украинската криза и Навални. Борисов постави въпроса дали Христо Иванов е чул позицията на президента Радев и на „Има такъв народ“, давайки им безусловна подкрепа. „Христо Иванов сега се вайка, че бил разочарован от президента. Но когато бяха пред президентството, не се вайкаха. Когато надменно ни отказаха да има евроатлантическо доказано правителство, не се вайкаха. Сега бил разбрал, че президентът не си бил променил позицията. А докато работиш с БСП,  ДПС и всички останали в парламента разбираш ли го това?“, добави премиерът Бойко Борисов.

Даниел Митов от своя страна определи като необяснимо поведението на „Демократична България“, които дават безусловна подкрепа на пария, която не е заявила ясно геополитическите си позиции и на президента Радев. „В ситуация, в която трябва да се вземат ясни и категорични позиции и трябва да се стои на страната на съюзите, в които членуваме, предпочитат да им дават безусловна подкрепа, а отказват разговор с нас“, напомни Митов.

„Вече минаваме 1 милион на ваксинирани и излекувани българи от COVID-19“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че за справяне с разпространението на новия вирус от началото на пандемията до днес държавата осигури над 1,150 млрд. лева, с които бяха подпомогнати всички медицински екипи на първа линия, бе осигурено заплащане от 10 лева за всяка една поставена имунизация срещу COVID-19, а до момента са разплатени 190 милиона лева за ваксини.

„85 милиона бяха отделени и за ремдесивир, за да може на всички пациенти, които имат нужда от него, да им се изпише“, добави министър-председателят Борисов. Премиерът изтъкна, че благодарение на умело прилаганите противоепидемични мерки, които водеха до намаляване на заболеваемостта, у нас много по-рано в сравнение с останалите държави бяха отменяни наложените ограничения.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че по времето на пандемията страната ни се е справила много успешно с овладяване на ситуацията, без да се налага да търси помощ от други държави. „Взехме навременни мерки, подготвихме цялата система навсякъде в страната, така че третата вълна на коронавируса почти не се усети у нас“, каза здравният министър.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българските граждани са оценили усилията и правилните действия на правителството, предприети във връзка с пандемията. „Нашите опоненти горяха маски, не искаха да си правят тестове, отричаха вируса, торпилираха нашите мерки“, каза още премиерът. Борисов отново изказа благодарност към всички лекари и здравни специалисти, които са на първа линия и работят денонощно в битката с COVID-19.

В хода на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че с осигурените близо 1,150 млрд. лева от началото на пандемията до днес в сектор здравеопазване се гарантира предвидимост на всички разходи, а работещите в системата могат да бъдат спокойни, че всяка една нужда ще бъде посрещната и осигурена с финансиране.

Ангелов информира премиера Борисов какви разходи са направени до момента за справяне с коронавируса.

„858 милиона лева са разпределени както следва: близо 85 милиона лева са за осигуряване на ремдесивир, около 200 милиона са платени за ваксини, 5 милиона лева сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването, а 395 милиона лева са подкрепа за всички, които работят на първа линия – лекари, медицински сестри, санитари“, изброи здравният министър. Ангелов добави, че 50,5 милиона лева е осигурената субсидия за лечебни заведения за болнична помощ, които в края на миналата година бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19, за лични предпазни средства са разплатени 75 милиона лева, а за болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID-19, за да може навсякъде в страната да се изследват пациентите със съмнение за коронавируса, са дадени 29 милиона лева.

„5 милиона лева са осигурени за плащане на всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес като изплащаме по 10 лева за поставена ваксина, 22 милиона сме дали на „Булбио“ за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини“, каза още здравният министър. Ангелов подчерта, че 237 милиона лева бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведение получават съответно допълнително възнаграждение от 600 лева, 360 и 120 лева бруто.

Министърът на здравеопазването изтъкна, че ваксинационният процес у нас върви с изключително добър темп като най-активни по този показател са областите Перник, Плевен, София град, които имат над 2500 ваксинирани лица на 100 000 души население. „Благодарение на Вашата упоритост в крайна сметка успяхме България да получи най-голям процент от извънредните доставки на ваксини, сравнени с абсолютно всички европейски страни. За второто тримесечие на годината ще получим 5,5 милиона ваксини, които са договорени“, обърна се министърът на здравеопазването към премиера Борисов.

„Това, че успяхме да осигурим над 5,5 милиона дози ваксини, не е само наше постижение. Още веднъж искам да благодаря на Европейската комисия и на големите държави членки в ЕС, които се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани“, категоричен бе Борисов.

„Отчитайки подобрената ситуация с пандемията и водени от желанието повече ученици да се обучават присъствено, предлагаме от 10 май още два класа да се върнат в училищата - 6 и 11 клас. От 17 май, когато трябваше да се върнат други три класа, да учат общо пет класа“, предложи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той добави, че от утре по график в класните стаи се връщат учениците от 5, 9 и 12 клас. „Смятаме, че на този етап това е разумното, това е оправданото. Благодарение на това, че приоритизирахме системата на образованието във ваксинационния план, имаме относително ниска заболеваемост сред педагогическия и непедагогическия персонал“, заяви още министър Вълчев.

„Нямаше никакви нарушения по време на спортните срещи, проведени вчера. Имаме разписани стриктни протоколи с БФС за това какви са противоепидемичните мерки и те се спазваха“, докладва министърът на младежта и спорта Красен Кралев. От вчера вече се допуска присъствието на публика на спортни състезания на открито, при заемане на 30% от местата, не повече от 1 000 души на сектор, при спазване на дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице. Министър Кралев призова феновете да продължат да спазват всички здравни протоколи по време на спортните мероприятия. „Постоянно обсъждаме със здравното министерство възможностите за присъствие на фенове и на състезания на закрито. Следващите две седмици ще наблюдаваме заболеваемостта и ако тенденцията е низходяща и имаме спад на заразените, ще бъде допусната публика и на състезания на закрито. Така постепенно ще нормализираме спортния живот“, подчерта министър Кралев.

В рамките на работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов коментира и скандалът в УНСС от последните дни като категорично заяви, че правителството няма никакво отношение по темата. Премиерът напомни, че кабинетът единствено е изпълнил ангажимента си да помогне с финансови средства в размер на близо 12 милиона лева, за да има едно от най-големите висши учебни заведения в страната нов корпус. „Ако имат проблеми, да си ги решават, но да не ни забъркват по никакъв начин“, добави министър-председателят.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)