Избрани Новини

Наградиха победителите в конкурс за първия полет на човек в Космоса

Животът

25-04-2021, 14:13

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват възстановения барелеф на летеца-космонавт Юрий Гагарин

14 ученици от шест училища в Русенско представиха своите есета, презентации и рисунки на международен конкурс, посветен на първия полет на човек в Космоса. Надпреварата, в която младежите демонстрираха познанията си по теми, свързани с делото на Юрий Гагарин, донесе много положителни емоции и нови приятелства на децата. На кратка церемония, организирана от Руския клуб в Русе те получиха своите грамоти и скромен подарък – папка, химикал и лакомство. „Благодаря на участниците, както и на спонсорите, помогнали за организацията на мероприятието. Русе може да се гордее с много талантливи деца.“, каза председателят на клуба Мавлюха Станчева. Тя пожела на присъстващите здраве, успех, мир и много светлина в живота.

В крайна сметка с текстовете се оказа, че най-добре са се справили Евгений Кандур от МГ „Баба Тонка“ и Андрей Петракиев от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, класирали се съответно на първо и трето място. Сред презентациите на почетната стълбичка, заемайки трета позиция, се качи Антоан Янков. Младите художници също се справиха достойно с предизвикателството да пресъздадат Гагаринското съзвездие. Бяха присъдени три втори места в различните възрастови групи. Става дума за Джулия Бъчварова и Паолина Дочева от училището по европейски езици, както и за Рая Йорданова, възпитаничка на ОУ „Иван Вазов“. Третото място отиде при Габриела Йорданова от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. В състезанието участваха още ученици от ОУ „Отец Паисий“ в Русе, както и от основното училище в Мартен, носещо също името на будителя и духовника, написал първото възрожденско произведение на българската историография „История Славянобългарска“.

Организатори на състезанието бяха Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерацията „Съюз на съотечествениците“, тяхната младежка организация, както и Националното общество „Заедно с Русия“.

Паралелно се проведе и награждаване на 23-мата участници от Русе в добре познатата инициатива за проверка на знанията по руски език – „Тотална диктовка“. Поради епидемията от COVID-19 и ограничителните мерки тя се е състояла онлайн в множество страни по света. За пореден път русенци се представиха отлично, като четирима от участвалите не са допуснали нито една грешка. Показалите отлични резултати ще могат да се явят и на тест по руски език за получаване на международно признат сертификат, като таксата за участие ще бъде намалена.

Поздравления към участниците бяха отправени и от името на областния управител Галин Григоров.

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов