Избрани Новини

Община Русе обявява конкурс за обществен посредник

Общинският съветник и председател на „ПАТРИОТИТЕ–ВМРО“ Асен Даскалов предизвика дебати по време на 21-ото заседание на местния парламент, след като предложи Община Русе да има свой посредник или още – омбудсман.

Даскалов посочва като основен аргумент настоящата обществено-политическа ситуация на сериозни обществени проблеми. Според него гражданите усещат необходимостта както от активни общински съветници и кмет, така и от авторитетна фигура, която да заеме мястото на обществен посредник в Община Русе.

Именно това е фигурата, която следва да заеме позицията между хората и институциите, като по този начин подпомага цялостната дейност на общинската администрация, а и на самия Общински съвет.

В онлайн заседанието се включи и омбудсманът на България Диана Ковачева. Тя приветства инициативата за избор на обществен посредник в община Русе като се позова на опита си през годините и личните си наблюдения за това как се работи в другите населени места. Към момента в страната има 11 общински защитници. „Дайте шанс на хората, не на длъжностите“ каза още омбудсманът на България

Г-жа Ковачева изтъкна още, че близо 300 са жалбите, които тя получава от русенска област в рамките на година, което само по себе си говори за необходимостта от местен защитник и на крайдунавския град.

Дебатът по темата продължи повече от час. Отношение изразиха всички политически групи, като всички, с изключение на ПП ГЕРБ, изразиха съгласие и подкрепиха предложението.

С 35 гласа „За“ Общинският съвет прие решение, с което откри процедура за избор на обществен посредник. Конкурсът ще бъде проведен на 30 юни 2021 г.

11-членна ще бъде комисията, която ще участва в избора на новото лице. Тя ще бъде с председател Росица Георгиева и членове – Иво Пазарджиев, Биляна Кирова, Нора Стоянова, Наталия Кръстева, Бедрос Пехливанян, Станимир Станчев, Теодора Константинова, Веселин Велчев и Айдоан Джалил.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов