Избрани Новини

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и други големи имена

Световният ден на книгата и авторското право (на английски: World Book and Copyright Day (International Day of the Book ; World Book Days)) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската  дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 г.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Inca Garcilaso de la Vega. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Josep Pla и Manuel Mejía Vallejo. Това прави естествен изборът на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуния, където на 23 април, денят на св.Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов