Избрани Новини

С поредица от събития Благоевград ще почете Априлското въстание

Отбелязваме и 170 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето

Поредица от събития, посветени на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, организира Община Благоевград, Регионалният исторически музей и Пето средно училище „Георги Измирлиев“.

На 19. април от 11.00 ч. в къщата на Георги Измирлиев възстановка ще пресъздаде първите години от живота на Георги Измирлиев в Горна Джумая. Ученици в ролята на екскурзоводи ще разказват за героя и за родния му дом. От 17.00 ч. във фоайето на сградата на Община Благоевград ще бъде открита изложба, посветена на Априлското въстание от 1876 година.

На 20. април от 11.00 ч. в къщата на Георги Измирлиев ще се проведе музеен урок, посветен на 145 години от Априлското въстание 1876 г.

На 21. април 2021 г. тържествено ще се отбележат 170 години от рождението на Георги Измирлиев:

- 10.30 ч. в двора на Пето СУ „Георги Измирлиев“ – полагане на цветя на бюст-паметника на Георги Измирлиев;

- 11.00 ч. на площад „Георги Измирлиев“ – ритуал по полагане на цветя на бюст-паметника на горноджумайския апостол Георги Измирлиев;

- 11.30 ч. в къщата на Георги Измирлиев – рецитал и концертна програма на ученици с участието на Регионален клуб „Традиция“.

На 22. април от 11.00 ч. в Измирлиевата къща – обявяване на победителя в ученическия конкурс за информационно табло за къщата на Георги Измирлиев и викторина за живота и революционната му дейност.

На 23. април от 11.00 часа в Измирлиевата къща – ученически конкурс „Духовните измерения и идейното наследство на Георги Измирлиев. Какво е за мен да съм ученик в училището, което има за патрон горноджумайският апостол Георги Измирлиев“ – рисунка, есе и стихотворение.

От 19. до 23. април посещенията на къщата-музей "Георги Измирлиев“ в кв.\"Вароша" са безплатни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов